Sakharovprijs 2018: Riffijnen wachten in spanning af!

Het zijn spannende dagen voor de Riffijnse activisten in zowel Europa als Arif. Aanstaande donderdag zal in het Franse Straatsburg bekend worden gemaakt wie de winnaar is van de Sakharovprijs 2018. De leider van de Riffijnse volksbeweging Nasser Zafzafi, strijdt samen met de Oekraïense filmmaker Oleg Stentsov en de hulporganisaties die op de Middellandse Zee migranten redden voor de Sakharovprijs 2018 voor vrijheid van denken.

De spanning loopt behoorlijk op in de aanloop naar de bekendmaking op donderdag. Op social media is Sakharovprijs het gespreksonderwerp van de Riffijnen. Er worden continu berichten geplaatst over hoe men de kansen van Nasser Zafzafi kan vergroten. Ook bij de Werkgroep Sakharov Nasser (WSN) is het erg spannend geworden. WSN is een groepje jonge Europeanen met Riffijnse roots die zich al maanden inzetten, samen met bevriende Europarlementariërs, om Nasser Zafzafi te nomineren.

De nominatie alleen was op zich een historische prestatie en een overwinning. Maar het ongekende gebeurde en Nasser Zafzafi ging door naar de finale van de Europese prijs voor mensenrechten. Tijdens de viering van de nominatie van Nasser Zafzafi voor de Sakharovprijs op 27 september in Brussel, vertelde Ahmed Zafzafi, de vader van de Riffijnse activist Nasser Zafzafi, aan Arif News dat een finaleplaats voor zijn zoon een overwinning betekent voor de Riffijnen en Arif. Op 2 oktober werd dat een feit toen bekend werd dat Nasser bij de top drie hoort.

Overmorgen zal de 71-jarige vader aanwezig zijn in het Europees Parlement in Straatsburg, op uitnodiging van Werkgroep Sakharov Nasser, om samen een historisch moment mee te maken.

Arif News woonde de laatste vergadering van de WSN bij en sprak met verschillende leden van de werkgroep. De leden zeggen dat Nasser Zafzafi een serieuze kans maakt op de prijs en dat zij zich tot de laatste seconden zullen inzetten om steun binnen te halen voor de activist die 20 jaar celstraf heeft gekregen.

De Riffijnen zijn niet de enigen die in spanning afwachten. In Rabat zijn ze verrast met het lobbywerk van de Riffijnen in Europa. Nadat bekend werd dat Nasser Zafzafi bij de top drie hoorde reageerden de spreekbuizen van het regime woedend en de Marokkaanse ambassade kreeg een boos telefoontje uit Rabat. Mocht Nasser Zafzafi de Sakharovprijs winnen zal dat een enorme klap zijn voor het regime. De prijs zal namelijk meer druk uitoefenen op Rabat om de vreedzame activisten vrij te laten en het eisenpakket van het volk te implementeren. Een daad die uiteindelijk Europa ten goede komt: Als de repressie en discriminatie van Rabat in Arif stopt, zal de migratiestroom van Riffijnen richting Europa verminderen of zelfs stoppen.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.