Sakharovprijs: Nasser won niet maar Arif wel

Gisteren bleef de bekendmaking van de winnaar Sakharovprijs 2018 spannend tot de laatste momenten. Nasser Zafzafi en Oleg Sentsov bleven over als serieuze kandidaten voor de Europese prijs, maar uiteindelijk, en na hevige discussie, werd voor de Oekraïner gekozen.

Aan het gezicht van de 71-jarige vader van Nasser Zafzafi, die aanwezig was in het Europees Parlement te Straatsburg, was de teleurstelling te zien. Als eerste reactie zei de vader, Ahmed Zafzafi,  tegen Arif News dat hij de Oekraïner Oleg Sentsov feliciteert met de winst. Ahmed Zafzafi herhaalde dat het bereiken van de top drie een enorme prestatie is, vooral omdat zijn zoon enkel gesteund werd door parlementsleden en een kleine lobbygroep van Riffijnse vrijwilligers.

Ook bij de leden van Werkgroep Sakharov Nasser (WSN) kwam de uitslag hard aan. De emoties liepen bij sommigen hoog op en tranen werden weggepinkt. Leden van WSN vonden het jammer dat Nasser Zafzafi er zo dicht bij was, maar alsnog niet gewonnen heeft. Toch feliciteerde WSN Oleg Sentsov en liet weten dat een erkenning van een verdediger van mensenrechten overal in de wereld, ook een erkenning is voor de Riffijnse zaak.

Op social media heerste ook de teleurstelling, in het algemeen was de meerderheid alsnog trots met het behaalde resultaat. De Riffijnen op social media waren het eens dat de persoon Nasser de prijs niet gewonnen heeft, maar dat het symbool Nasser Zafzafi en de Riffijnse zaak een enorme winst heeft geboekt. Winst in de vorm van de enorme media-aandacht die de Sakharovprijs voor de Riffijnse zaak heeft gegenereerd, evenals de verschillende Europese parlementsleden die door WSN gewonnen zijn voor de Riffijnse zaak. Deze bevriende parlementsleden zullen zich in de toekomst blijven inzetten om de rechten van de Riffijnen te verdedigen.

Vandaag maakte de fractie GUE/NGL bekend dat ze zullen blijven opkomen voor de activisten in Arif, hun vrijlating eisen, de volksbeweging steunen en de repressie veroordelen.

Op 10 december 2018 zal de prijs overhandigd worden in het Europees Parlement. Ook de ouders van Nasser Zafzafi en een Riffijnse delegatie zullen aanwezig zijn en verwelkomd worden door het Europees Parlement.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.