Sánchez zegt dat hij Melilla-beelden ‘niet had gezien’ toen hij de Marokkaanse politie prees

De Spaanse premier Pedro Sánchezwas niet op de hoogte” van alle informatie en had de beelden van de tragedie bij Melilla niet gezien toen hij de Marokkaanse politie prees, zei hij woensdag tijdens een interview met het SER-radionetwerk.

Minstens 23 migranten kwamen om het leven en tientallen anderen raakten gewond toen ongeveer 2.000 mensen probeerden Melilla te bestormen.

In de onmiddellijke nasleep zei Sánchez dat de situatie goed was afgehandeld door de Marokkaanse politie. Hij zei: “Ik zal nooit ophouden mijn steun uit te spreken voor de burgerwacht en de politie”, en bedankte hen voor hun werk.

Zijn aanvankelijke houding oogstte kritiek van zowel de oppositie als van de coalitiepartij Podemos, die zich aansloot bij de oproepen tot een onderzoek.

Nu lijkt Sánchez afstand te nemen van zijn oorspronkelijke opmerkingen, schrijft Politico. Op de vraag of hij nog steeds vond dat de Marokkaanse politie het incident goed afhandelde, antwoordde Sánchez: “Nou, we zullen zien”, voordat hij eraan toevoegde: “Het is duidelijk dat ik de dood van de migranten betreur.”

Laten we niet vergeten dat hier de maffia’s verantwoordelijk zijn voor de tragedie“, voegde hij eraan toe.

Niet alleen Sanchez geeft de schuld aan de maffia’s maar ook Marokko. De Makhzen probeert via allerlei kanalen de schuld te leggen bij de mensenhandelaren, Algerije en de migranten zelf.

De Duitse geheime diensten meldden vier jaar geleden al dat de maffia’s, die Madrid en Rabat de schuld willen geven, goede contacten hebben met de Marokkaanse autoriteiten. Dat wordt ook bevestigd door de migranten die het Marokkaans geweld hebben overleefd. Het werd ook duidelijk toen Ceuta vorig jaar bestormd werd door duizenden migranten om Spanje te chanteren.

De Verenigde Naties, de Afrikaanse Unie, Zuid-Afrika en verschillende internationale mensenrechtenorganisaties, waaronder Human Rights Watch, verwierpen het geweld tegen de migranten en riepen op tot een onmiddellijk onderzoek naar de tragedie.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.