Saoedisch bestuur Brusselse moskee vervangen door Marokkaanse spionnen

De justitie heeft een negatief advies uitgebracht over de hervatting van de activiteiten van de Grote Moskee van het Jubelpark in Brussel. Sommige van zijn nieuwe leiders, die waren aangesteld om een ​​einde te maken aan de Saoedische invloed, worden verdacht van spionage namens Marokko, melden De Morgen en Het Laatste Nieuws vandaag.

Een onderzoekscommissie naar de aanslagen van 22 maart 2016 besloot unaniem dat er iets moest veranderen aan het beheer van de Grote Moskee in het Jubelpark. ‘Die werd decennialang gefinancierd door de Saoediërs, waardoor het hun salafistische leer was die er werd gepropageerd’, meldt De Morgen.

In april van vorig jaar kwam daar een einde aan. Het beheer van de moskee werd overgenomen door de Moslimexecutieve, de officiële vertegenwoordiging van de moslims in België. Deze had in afwachting van de indiening van een erkenningsdossier een voorlopig moskeebestuur opgericht.

Dit verzoek werd gesteund door de meeste betrokken autoriteiten, maar de minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLd) bracht niettemin een negatief advies uit. Dat steunt op bevindingen van de Staatsveiligheid en werd eensgezind onderschreven door de andere veiligheidsdiensten. De greep van Saoedi-Arabië lijkt plaatsgemaakt te hebben voor beïnvloeding vanuit Marokko.

De Morgen, Het Laatste Nieuws en Le Soir melden dat er zelfs sprake is van spionage. De Staatsveiligheid wijst drie medewerkers, onder wie een bestuurder, aan als agenten van de Marokkaanse inlichtingendiensten. Van Quickenborne: “Ik kan en zal niet aanvaarden dat buitenlandse regimes de islam kapen voor ideologische of politieke motieven, hier de lakens proberen uit te delen en beletten dat moslims in ons land hun eigen vooruitstrevende islam ontwikkelen. Door mijn mond daarover te houden, bewijs ik niemand een dienst. Zeker de moslims in ons land niet”, meldt De Morgen.

De erkenningsprocedure van de Grote Moskee is door het negatief advies opgeschort. De impact van het advies gaat nog verder, zegt De Morgen die eraan toevoegt: ‘Van Quickenborne eist dat ook de Moslimexecutieve zich zuivert van zulke invloeden. Een van de Marokkaanse spionnen zetelt ook in het bestuur van de executieve en in de vzw die in haar schoot werd gesticht om een opleidingstraject voor imams op poten te zetten’.

Lees ook:

Nederlandse moskeevertegenwoordigers aanwezig op het Troonfeest van Mohamed VI

‘Nederlandse’ moskeeraad: Alle Marokkanen zijn soldaten achter Mohamed 6!

Moskee woordvoerder Najib El Allouchi: “Consul is vertegenwoordiger van Marokkaanse gemeenschap” (video)

De Marokkaanse islam in dienst van de lange arm van Rabat

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.