Saoedische prins hackt telefoon Al Jazeera-journaliste met bericht vanuit Marokko

In de nacht van 15 april 2020 ontving de Libanese tv-journalist Ghada Oueiss een WhatsApp-bericht op haar mobiele telefoon van een onbekende afzender in Marokko dat blijkbaar een reeks technische commando’s in gang zette. Korte tijd later crashte het besturingssysteem van de telefoon, maar het was al te laat. Zoals een analyse van het apparaat later zou uitwijzen, was het al geïnfecteerd met spyware, schrijft het Duitse weekblad Die Zeit.

De hackers stalen minstens 43,32 megabyte aan persoonlijke gegevens van de telefoon van de journaliste die werkzaam is voor de Qatarese staatsomroep Al Jazeera en een miljoen volgers heeft op Twitter.

Intieme foto’s van Oueiss begonnen op internet te circuleren en ze werd beledigd, aangevallen en belasterd. ‘Het stortte Oueiss in een existentiële crisis’, schrijft het Duitse weekblad.

DIE ZEIT kon opnames van interne gesprekken tussen verdachte deelnemers beluisteren en foto’s, bewijzen van geldstromen, vliegtickets en chats bekijken die suggereren dat een prins van de Saoedische koninklijke familie bij de aanslag betrokken was.

Het pad leidt naar het Koninkrijk Saoedi-Arabië en naar de Emiraten, maar ook naar een netwerk van Trump-aanhangers in de Verenigde Staten. ‘Het leidt tot een wereld van intriges, geopolitieke belangen en inlichtingendiensten’, schrijft het weekblad.

Een van die Trump-aanhangers die betrokken was bij de smaadcampagne tegen Ghada Oueiss is de Amerikaanse Sharon Collins. Collins woont in Florida. Overdag werkt ze als analist bij een internationaal vastgoedbedrijf. ‘S Avonds zit ze vaak achter haar computer en geeft commentaar op wereldgebeurtenissen – pro Donald Trump en pro Saoedi-Arabië.

Haar vurige steun aan de koninklijke familie bleef niet onopgemerkt. Een Saoedi-Arabische journalist raadde haar aan en een lid van de koninklijke familie nam contact met haar op. Ze vloog naar Riyad, waar ze volgens haar beweringen werd ontvangen door een vertegenwoordiger van de ‘Algemene Entertainmentautoriteit’, een overheidsinstantie, en ook een ontmoeting had met Saud al-Qahtani.

Haar twitteraccount werd een inkomstenbron. DIE ZEIT is in het bezit van verschillende PayPal-bewijzen, elk voor $ 2.500, die Collins een tijdje maandelijks ontving, verwerkt door een lobbyist in Libanon. In ruil daarvoor kreeg ze de opdracht een netwerk te ontwikkelen in de VS. ‘Collins en haar team werden zoiets als nuttige idioten, wiens rol duidelijk was om Saoedi-Arabië te presenteren als een visionair land in de Golf – en om Ghada Oueiss in diskrediet te brengen’, schrijft Die Zeit.

Op 19 april 2020, vier dagen nadat de mobiele telefoon van Oueiss was gehackt, plaatste een anoniem Twitter-account genaamd @uncareer1 een reeks foto’s van Oueiss die samen met vrienden staat, alcohol drinkt en rookt. Aanvankelijk had het account @uncareer1 weinig volgers. Het was maar een enkele zandkorrel. Maar het werd snel opgepikt en gedeeld door Saoedi’s die loyaal zijn aan de regering. Vermeende nieuwswebsites, blijkbaar uitsluitend voor dit doel opgezet, verspreidden de “schokkende” beelden nog verder.

Op 2 juni plaatste @uncareer1 screenshots van een video van haar mobiele telefoon die haar man had gemaakt terwijl hij Oueiss in een bubbelbad liet zien. Ze droeg een bikini, maar het beeld was gemanipuleerd om het te laten lijken alsof ze naakt was.

De campagne kwam in een stroomversnelling. Op 9 juni 2020 werd ze genoemd in meer dan 1.500 tweets, met “hoer”, “slet” en “prostituee”. De enkele zandkorrel was veranderd in een zandstorm – vergelijkbaar met eerdere incidenten waarbij dissidenten in Saoedi-Arabië in diskrediet werden gebracht.

Onder degenen die de gehackte foto’s verspreidden, was Sharon Collins uit Florida. Ze schreef dat de tv-journalist ‘zichzelf aan terroristen had verkocht om een ​​verhaal te krijgen’. Een kennis van Collins, ook onderdeel van het netwerk, beweerde dat de vader van Oueiss een ‘Israëlische agent’ was geweest.

Wat de Saoedische prinsen en hun Amerikaanse trollen niet hadden hadden verwacht is dat de journaliste zichzelf zou verdedigen.

Ghada Ouies diende een klacht in tegen de Saoedische kroonprins Mohammad bin Salman, “de commandant van de trollen” Saud al-Qahtani en prins Sattam bin Khalid Al Saud, samen met Collins en andere Amerikanen.

In opgenomen telefoongesprekken uitte Sharon Collins haar bezorgdheid over de juridische klacht: “De Saoedi’s zijn gedekt, maar wij Amerikanen zijn verdronken”, klaagde ze in een discussie met een Saoedische militaire officier waarnaar DIE ZEIT kon luisteren.

Enkele weken geleden sprak Collins telefonisch met Sattam bin Khalid Al Saud, de prins die achter de hackaanval zou zitten. Collins was zeer geagiteerd over de klacht en was bang dat de autoriteiten haar voogdij over haar kind zouden kunnen intrekken als ze zou worden veroordeeld. De prins probeerde haar te kalmeren door te zeggen: “Ze hebben geen bewijs dat ze haar (Ghada Oueiss) telefoon hebben gehackt of wat voor onzin dan ook. Ze hebben niets. We zijn geen inlichtingendienst of wat dan ook.” Maar, liet hij haar doorschemeren, er is iemand in de Saoedische regering die zei: “We kennen Sharon en dat ze een supporter was en zo en we zullen het niet vergeten.” Met betrekking tot zijn eigen mogelijke juridische blootstelling leek de prins niet bijzonder bezorgd: “Saoedi-Arabië is de grootste bondgenoot van de VS in de regio!”, zei hij.

Opvallend is dat Sharon Collins een Israëlische en Marokkaanse ’trol’ heeft geblokkeerd nadat de laatste zich afvroeg of de spionagebeschuldigingen kloppen omdat ze geblokkeerd werd. Het gaat om Irina Tsukerman waar we eerder over schreven. Irina verricht hetzelfde werk als Sharon Collins. Alleen doet zij het voor Israël en haar bondgenoten, waaronder het Allawitisch Koninkrijk.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.