Schokkende getuigenissen families coronadoden Safi, het regime ontkent

Afgelopen maandag zijn elf corona patiënten overleden door zuurstoftekort in het Mohamed 5 ziekenhuis van Safi. Drie parlementariërs uit deze stad hadden daarop een brief gestuurd naar de minister van Volksgezondheid om een onderzoek te starten en het probleem te verhelpen.

Het ministerie reageerde echter met een verklaring waarin het alles ontkent. Volgens de verklaring heeft het ziekenhuis genoeg zuurstof en zijn de patiënten overleden aan de gevolgen van het coronavirus en niet door zuurstoftekort.

Het is niet de eerste keer dat het ministerie van Volksgezondheid ontkent dat er corona patiënten overlijden door zuurstoftekort in verschillende ziekenhuizen, tot grote ergernis van de familieleden van de slachtoffers.

In het geval van de slachtoffers van Safi hebben alle familieleden gezegd dat hun dierbaren verwaarloosd waren. Alle families zeggen dat ze elke keer smeergeld moesten betalen aan het personeel om zorg te nemen voor de patiënten. ‘Zelfs een kleine handeling, zoals het binnen brengen van eten moest er voor betaald worden’, aldus een familielid van een slachtoffer.  Om het smeergeld te blijven ontvangen werd de dood van sommigen verzwegen opdat de families door bleven betalen ‘om te zorgen voor hun dierbare’.

De families zeggen ook dat ze de afdeling zijn binnengevallen om te ontdekken dat er minstens elf doden te ontdekken en dat ze totaal verwaarloosd waren en tussen het afval lagen. De families zeggen dat de ruimte waarin ze lagen enorm stonk, dat er geen medisch personeel was en dat de schoonmakers de taak van verplegers overnamen. ‘Pas toen we de ruimte binnenvielen kwamen zij met zuurstofflessen aan’, aldus de familieleden.

Het Marokkaanse regime heeft sinds de uitbraak van het coronavirus honderden miljoenen euro’s donaties gekregen om ‘het virus te bestrijden’. Een van de grote donateurs is de Europese Unie.

 

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.