Scholier voorwaardelijk vrij en straf rapper verminderd!

Het Hof van Beroep in Meknes heeft gisteren besloten de scholier Ayoub Mahfoud tijdelijk vrij te laten in afwachting van zijn rechtszitting aanstaande maandag, meldt het regimegezinde Achkayen. De scholier werd in eerste aanleg veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf vanwege een Facebookbericht. Ayoub werd berecht voor het posten van de lyrics van het lied ”leve het volk” op zijn Facebookaccount. Volgens de rechter was zijn bericht ”in strijd met de plicht om het nodige respect te bieden aan de persoon van de Koning”.

Gisteren heeft ook het Hof van Beroep in de stad Laayoune de straf voor de leerling Hamza Asbaaer verminderd van 4 jaar naar acht maanden celstraf, aldus het regimegezinde Achkayen. De leerling werd op 29 december 2019 gearresteerd na het zingen van een raplied tijdens een voetbalwedstrijd. Hamza is volgens de rechters schuldig bevonden aan het ”beledigen van staatssymbolen” (lees Mohamed VI).

Het gebruik van repressie en gevangenisstraffen tegen critici begint steeds meer internationale aandacht te krijgen. Op sociale media reageren activisten dat het Marokkaanse regime zwicht voor de internationale druk. Één hiervan uit Arif schreef: ”Ayoub Mahfoud komt vrij enkele uren na een artikel in de NRC”.

Hetzelfde patroon werd ook opgemerkt bij de veroordeling van de journalisten Hajar Raissouni en Omar Radi. De eerste werd veroordeeld tot 1 jaar cel. Nadat haar zaak de internationale media haalde, kreeg zij ”gratie” van Mohamed VI.
Omar Radi werd gearresteerd voor een tweet waarin hij de rechters bekritiseerde, die de Riffijnse activisten hebben berecht. Omar Radi zat vijf dagen vast, en werd tijdelijk vrijgelaten nadat ook zijn zaak de internationale media haalde. De zitting van de journalist zal plaats vinden in maart.