Schoolnaam Izafzafen vervangen met Arabische naam

Marokko heeft namen van minstens 17 scholen in Al Hoceima veranderd. Deze scholen, die de naam van hun streek droegen, krijgen vooral Marokkaanse Arabische namen. Met uitzondering van enkele namen die wel rekening houden met het Riffijns collectief geheugen en de Amazigh identiteit van het gebied.

De lijst (foto1) gaat sinds gisteren viraal op sociale media en heeft voor ophef gezorgd. De Riffijnen benadrukken dat het onderdeel is van het racistisch Marokkaans beleid dat als doel heeft de Riffijnse identiteit uit te roeien. Op de Riffijnse Facebookpagina’s waren ook Marokkaanse trollen actief (foto2) die het racistisch beleid van Marokko verdedigden.

Zo krijgt de school ‘Izafzafen’ een nieuwe naam ‘Al Ahd Al Jadid’. Arabisch voor ‘nieuwe tijdperk’ dat verwijst naar de regeerperiode van Mohamed 6. Ondanks dat het Tamazight een officiële taal is volgens de grondwet wordt het in de werkelijkheid gediscrimineerd.

Izafzafen is een dorp in de provincie Al Hoceima. De achternaam van de Riffijnse politieke gevangene Nasser Zefzafi stamt af van deze benaming.

De school ‘Targuist’ heet voortaan Malika El Fassi. Lid van een rijke Andalussische familie uit Fez die trouwe dienaars zijn van de Allawieten en Fransen. Malika en haar familieleden hadden hechte banden met de Hizb Istiqlal wiens racistische milities dood en verderf zaaiden in Arif.

De school ‘Chaqran’ heet voortaan ’20 augustus’. De datum verwijst naar de Allawitische feestdag ‘De revolutie van de koning en het volk’. Volgens de Makhzen propaganda waren de Allawieten de leiders van het verzet tegen Frankrijk en Spanje. Wat zeer tegenstrijdig is met de historische feiten. Het waren namelijk de Allawieten die de Fransen binnen riepen en om bescherming vroegen. De Allawieten vochten ook aan de kant van Frankrijk en Spanje tegen Arif Republiek en beloonden de Amerikaanse piloten die Arif bombardeerden.

De school ‘Sidi Boutmim’ heet voortaan ’16 november’. Een Allawitische feestdag ter viering van de annexatie van de Westelijke Sahara.

De school ‘Iggaouen’ heet voortaan ‘Tariq Al Wahda’. Arabisch voor ‘de weg van eenheid’. Na de overname van Arif door de Allawieten van de Spanjaarden werd een weg aangelegd om Arif te verbinden met Marokko. Kort daarna werd deze weg gebruikt door het Marokkaanse leger om het gebied binnen te vallen en massamoorden te plegen.

De school ‘Ait Qamra’ heet voortaan Fatima El-Fihriya. Volgens Marokko stichtte zij Al-Qarawiyyinmoskee in Fez. Zij is de nakomeling van de Ommajaden Oqba Ibn Nafi El-Fihri die Imazighen uitmoordde en de Amazigh vrouwen en kinderen als slaven verkocht in het Midden-Oosten. Een school in Ait Bouayach draagt al decennia lang de naam van Oqba.

Toch waren er enkele uitzonderingen die verwelkomd werden door de Riffijnen.

De school ‘Izemmouren’ heet voortaan Heddou Ben Hemmou. De vermarokannisering van Heddou n Hemmou. Hij is bekend als Heddou Abeqqoy of Heddou Lekhel. Een Riffijnse piloot en hoofd van de inlichtingendiensten van Arif Republiek. Heddou Abeqqoy woonde in Algerije toen de Riffijnse bevrijdingsoorlog begon. Hij is een nakomeling van de vluchtelingen die ontsnapten aan de genocide van 1898.

De school ‘Beni Bouayach’ (verarabisering van Ait Bouayach) heet voortaan Dhar Obaran. Naam van een berg in Temsamane waar de slag om Anoual begon.

foto1
foto2

Over het Arabiseringsbeleid

Volgens historici is Fatima El Fihriya een fabelfiguur die nooit heeft bestaan

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.