Schriftelijke vragen aan minister Blok over Nasser Zafzafi

Betrouwbare bronnen hebben aan ArifNews gemeld dat er vandaag schriftelijke vragen zijn ingediend aan minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken omtrent de hongerstaking van Nasser Zafzafi en de rest van de gedetineerden van de Riffijnse volksbeweging.

Het gaat om vier vragen, ingediend door Sadet Karabulut namens de SP, Lilliane Ploumen namens de PvdA en Bram van Ojik namens GroenLinks. Sadet Karabulut was de eerste politica die twitterde over de recente hongerstaking van Nasser Zafzafi. De minister van Buitenlandse zaken zal binnen een periode van drie weken antwoord geven op de vragen.

 

Arifnews publiceert hieronder de vier vragen:

Vragen van de leden Karabulut (SP), Ploumen (PvdA) en van Ojik (GroenLinks) aan de minister van Buitenlandse Zaken over de hongerstaking van gedetineerde Rif-activisten in Marokko

1 Bent u ermee bekend dat Nasser Zafzafi en andere Rif-activisten een hongerstaking zijn begonnen om daarmee te protesteren tegen onterechte detentie en slechte omstandigheden in de gevangenis? Wat is bekend over de medische toestand van de heer Zafzafi die heeft aangekondigd te zullen hongerstaken tot de dood erop volgt?

2 Herinnert u zich de oproep van mensenrechtenorganisatie Amnesty International, die stelt dat Zafzafi en anderen vrijgelaten dienen te worden? Welke resultaten heeft uw contact met de Marokkaanse autoriteiten over de detentie van Rif-activisten tot op heden opgeleverd? Is er ook contact geweest met gedetineerden?

3 Heeft u inmiddels het vonnis van de heer Zafzafi en anderen bestudeerd, alsmede de omstandigheden in de gevangenissen conform uw toezeggingen tijdens het debat over Marokko op 28 juni 2018?

4 Bent u bereid nogmaals contact op te nemen met Marokko en aan te dringen op vrijlating en betere behandeling van Zafzafi en andere politieke gevangenen? Zo nee, waarom niet?

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.