Schrijver Asis Aynan zegt wel nee tegen de gratis reisjes naar Rabat

De Riffijns-Nederlandse schrijver Asis Aynan schreef vandaag een column over de omstreden boekenbeurs in Rabat.

In het artikel zegt Aynan dat hij heel vaak is uitgenodigd naar die boekenbeurs maar dat hij het iedere keer bedankte. ”Hoezeer de Riffijnse en Marokkaanse cultuur mij aan het hart gaan, ik kan nooit op een feestje van het Marokkaanse Ministerie van Cultuur verschijnen, omdat de koning van Marokko daar de directe baas van is en ondemocratisch heerst over een volk’, schrijft Asis.

De schrijver en docent uitte kritiek op Nederlandse schrijvers die zich laten verleiden door de gratis reisjes naar Rabat.

Persoonlijk vind ik dat echt iedereen zelf moet weten wat-ie met zijn leven doet en hoe daar invulling aangeeft. Wel denk ik dat sommige zaken als slechte gewoonten bestempeld kunnen worden. Zoals het bezoeken van een feestje in een dictatuur”, schrijft hij.

Asis Aynan schrijft dat de gratis reisjes van Marokkaans-Nederlandse schrijvers naar de boekenbeurs in Rabat zo’n 15 jaar geleden begon. Ook toen liet Asis duidelijk weten dat hij daar tegen was.

De schrijver van onder meer ‘Eén erwt maakt nog geen snert‘ schrijft daarover het volgende:
Zo een vijftien jaar geleden las ik in een Facebookpost van een Marokkaans-Nederlandse schrijver dat hij ging optreden op een boekenbeurs in Marokko. Ik kende de schrijver goed en je kon zelfs van een vriendschap spreken, die niet lang daarna door de plee spoelde. Ik vond het not done dat hij zich liet verleiden om naar een boekenbeurs te gaan, die door het Ministerie van Cultuur werd georganiseerd en waar de Marokkaanse koning de directe baas van is. Die Marokkaanse koning was en is op zijn beurt de alleenheerser van een land waar het volk geen vrijheid kent en door een giftige cocktail van minderwaardigheid, angst en paranoia onder de duim wordt gehouden. De instrumenten van een verdeel-en-heerspolitiek.
Ik schreef onder de Facebookpost van die Marokkaans-Nederlandse schrijver dat het vreemd was om op het verzoek in te gaan en dat hij door zijn bezoek ‘uit de hand van de Marokkaanse overheid at’.

Aynan sloot af met: ”Ik en mijn werk zul je nooit op die boekenbeurs zien. Dus lees het hier.”

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.