Serie over Israëlische spion in Marokko

Marokko heeft toestemming gegeven aan Netflix om de serie ‘The Spy” te filmen in onder andere Rabat, Sale, Kenitra en Fes, aldus Hespress.

De miniserie van 6 afleveringen zal gaan over een van de bekendste Israëlische spionnen, Eli Cohen. De Britse acteur Sacha Baron Cohen zal de rol spelen van de in 1924 in het Egyptische Alexandrië geboren spion. De serie wordt door veel Marokkanen gezien als propaganda voor het zionisme. Zij bekritiseren de autoriteiten die toestemming hebben gegeven om de serie te filmen in het land waar de koning de titel ”leider der gelovigen” draagt en sinds 2003 voorzitter is van de Al Quds Comité. Daarbovenop wordt Marokko momenteel bestuurd door de politieke partij van gerechtigheid en ontwikkeling (Parti de la Justice et du développement) een partij die bekend staat als een ”Islamitische” partij.

Vorige week verscheen in de Israëlische krant Yadiot Ahronot een artikel over de sterke relatie tussen de beide landen. In dat artikel is onder andere te lezen dat de vriendschap tussen Marokko en Israël terug gaat naar de jaren 50, toen de twee landen een gezamenlijke alliantie vormden tegen de Egyptische president Jamal Abdel Nasser. De banden waren toen ook nodig om de immigratie van Marokkaanse joden naar Israël te organiseren. In de jaren zeventig ontwikkelde de relatie tussen Rabat en Tel Aviv zich in de nasleep van de rol van Marokko bij het vredesproces tussen Israël en Egypte.

De krant Alquds die hier ook over heeft bericht meldde dat in Afrika Marokko de op een na grootste handelspartner is van Israël, voor koploper Egypte en gevolgd door Mauritanië. Marokko en Israël zouden volgens BDS (Boycott, Divestment, Sanctions) een directe maritieme lijn hebben tussen Tel Aviv en Tanger. De beweging zegt dat er onder andere medicijnen van ”zionistische” bedrijven in Marokko worden verkocht. BDS heeft zelfs een campagne gestart om onder meer het medicijn Spasfon te boycotten.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.