Slangen en schorpioenen eisen levens door gebrek aan antigif in ‘ziekenhuizen’

Elke zomer stijgt het aantal slachtoffers van schorpioenen en slangen door gebrek aan antigif in de ‘ziekenhuizen’ in hun regio’s. Deze zomer is niet anders dan de voorgaande en er zijn al meerdere slachtoffers gemeld.

Gisteren overleed een jong meisje in de provincie Zagora nadat ze gebeten werd door een slang. De jonge Khadija El Mansouri werd overgebracht naar het ziekenhuis waar ze overleed. Het medisch personeel kon haar niet helpen omdat het ziekenhuis geen antigif heeft.

Vandaag berichtten de media over de dood van een ander meisje in de provincie Tata. De tienjarige Safae werd gebeten door een schorpioen. Zij werd overgebracht naar het provinciaal ziekenhuis van Tata gebracht. Dit ziekenhuis bleek geen antigif te hebben en het meisje moest overgebracht worden naar het Hassan II ziekenhuis in Agadir.

De familie moest het meisje verplaatsen naar het ziekenhuis in Agadir, op ruim 300 km afstand, waar het meisje uiteindelijk overleed. De lokale afdeling van de mensenrechtenvereniging AMDH neemt de medische autoriteiten verantwoordelijk voor de dood van het meisje. De lokale afdeling van AMDH zegt dat het meisje gered kon worden als het provinciaal ziekenhuis van Tata een spoedeisende hulp afdeling en antigif had. De vereniging veroordeelt de medische situatie in de provincie en roept het regime op om het spoedig te verbeteren, meldt lakome.

De medische sector in Marokko is rampzalig voor de burger. Volgens de begrotingscijfers bedraagt het budget van het ministerie van Volksgezondheid dit jaar 18.67 miljard dirham (+/- 1.6 miljard euro). Dit bedrag vormt 7.27 procent van de begroting, minder dan de 10 procent die de Wereldgezondheidsorganisatie hanteert, meldt Hespress.

Vandaag zijn artsen en ander medisch personeel de straat opgegaan in verschillende plaatsen in het land. De betogers eisen ‘hen te voorzien van preventie- en beschermingsmiddelen tegen het coronavirus, zorg te nemen voor het personeel dat besmet raakt met het virus en het herroepen van het eenzijdig genomen besluit door het ministerie om de vakantie van het medisch personeel te annuleren’, aldus Hespress.

Lees ook: Schorpioenen eisen jaarlijks duizenden doden in Marokko

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.