Marokkaans koninklijk bedrijf betrokken bij mogelijke goudsmokkel in Soedan

De Soedanese ‘Rapid Support Forces’ (RSF) hebben 241 kilogam goud in beslag genomen dat aan boord was van een helikopter dat vandaag landde in de hoofdstad Khartoum. Een onderzoek naar mogelijke smokkel is gestart, aldus Reuters.

Generaal Othman Mohamed van de RSF zei dat slechts 93 van de 241 kilogram was opgegeven voor export. De status van de resterende hoeveelheid was onduidelijk. “Onze plicht is nu om deze grote hoeveelheid naar de Soedanese centrale bank te brengen, zodat deze de nodige wettelijke maatregelen kan treffen”, voegde hij aan toe.

Volgens Reuters heeft de generaal Othman Mohamed de naam van het Marokkaanse bedrijf niet genoemd, noch andere details behalve dat het wettelijk geregistreerd was om in Soedan te opereren.

Marokkaanse media zeggen echter dat het gaat om het ontbreken van de nodige documenten. De helikopter zou geen toestemming hebben gevraagd aan de Soedanese autoriteiten om 84 kilogram goud vanuit de regio Westelijke Nijl naar de hoofdstad Khourtoum te brengen om het vanuit daar naar het buitenland te transporteren, Aldus de regeringsgezinde Achkayen dat dichtbij de Marokkaanse inlichtingendiensten staat.

De helikopter is eigendom van het Marokkaanse bedrijf MANAGEM, waarvan de Marokkaanse koninkelijke familie de grootste aandeelhouder is.

Marokko is eerder in opspraak gekomen nadat internationale media, waaronder The Guardian, een artikel publiceerden waarin staat dat er goud werd gesmokkeld vanuit Marokko naar Dubai.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.