Souss-Imazighen de straat op in Casablanca ondanks woede van pan arabisten

Foto van de betogers vandaag in Casablanca

Op dit moment betogen de Imazighen uit het Souss-gebied in de straten van Casablanca. De betoging is vooral gericht tegen de wetten waarmee de staat land onteigend, deze wetten zijn in het leven geroepen door de Fransen ten tijde van het protectoraat. De betoging wil ook aandacht vragen voor het geweld van nomadische herders uit de Westelijke Sahara tegen de Amazigh boeren in Souss. De betogers eisen het optreden van de staat tegen deze groepen nomaden en hun vee die de oogsten van de boeren vernielen.

De organisatoren hebben ruim een week lang gemobiliseerd voor de betoging. Tientallen organisaties hebben bekend gemaakt deel te nemen aan de betoging, ook Issoussiyen uit Europa zijn naar Casablanca afgereisd om hun stem te laten horen.

De betoging is niet onopgemerkt gebleven bij de pan Arabisten. Verschillende pan Arabische kranten hebben de betogers aangevallen en van het welbekende ”samenzwering met zionisten” beschuldigd. De nieuwssite Achkayen, van de Marokkaanse spion Tijjini uit Brussel, gaf podium aan de fascist Ouyahman die schreef dat de betoging georganiseerd wordt in opdracht van de zionisten. Hetzelfde zei Ouyahman ook over de Riffijnse volksbeweging en elke Amazigh stem die vraagt om gelijkheid.

Ook de krant Akhbar Al Yaoum, van Rachid Nini, beschuldigde de betoging van ”verdeeldheid zaaien”.

De Marokkaanse autoriteiten probeerden eergisteren de organisatoren van de betoging te overtuigen de betoging te annuleren. De autoriteiten intimideerden de organisatoren dat er niet genoeg politiemacht was om de deelnemers aan de betoging te beschermen.

Ondanks de aanvallen en intimidaties is de betoging echter een succes en de betogers lopen vreedzaam door de straten van Casablanca om hun stem te laten horen.

 

Voorbeeld van het geweld van de nomaden tegen de Amazigh boeren in Souss

 

Ouyahman en zijn beschuldigingen tegen de Imazighen op Achkayen

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.