Spaans arrestatiebevel tegen Marokkaanse soldaten voor moord op Riffijnen

De rechter van de Spaanse Nationale Rechtbank, José Luis Calama, heeft opdracht gegeven tot het opsporen, arresteren en opsluiten van drie Marokkaanse soldaten als vermeende plegers van de schietpartij waarbij in oktober 2013 twee jonge Riffijnen uit Melilla om het leven kwamen toen ze in een boot in Marokkaanse wateren aan het varen waren.

De Spaanse rechter weigerde het verzoek van het openbaar ministerie om de zaak te seponeren en vaardigde een arrestatiebevel uit tegen de commandant Mounir Tisman en de sergeanten Aziz El Mals en Mouhein Brioul, meldt El Faro de Melilla.

Spaanse media melden dat de rechter ervoor koos om een Europees en internationaal arrestatiebevel uit te vaardigen nadat Marokko weigerde samen te werken om de verdachten te verhoren.

‘Deze verdachten bevinden zich in Marokko zonder gerechtelijk te zijn gehoord op basis van de feiten die hen worden toegerekend, waardoor ze buiten het bereik van justitie vallen’, aldus het hoofd van de Spaanse rechtbank.

De gebeurtenissen vonden plaats op 27 oktober 2013, toen twee Spaanse staatsburgers uit Melilla, Abdeslam Ahmed (Pisly) en Amin Mohamed (Emin), stierven als gevolg van de schoten die ze ontvingen van kustpatrouilleboot nr. 116 van marinebasis nr. 5 in Alcazarguir, behorend tot de Koninklijke Marine van Marokko.

De jonge Riffijnen voeren in Marokkaanse wateren aan boord van een boot van het Zodiac-type, met Spaanse registratie en vlag, en dat volgens de advocaat Ilocad bevoegd was om in Marokkaanse wateren te varen.

De Spaanse gerechtelijke instantie begon in 2014 met het sturen van rogatoire opdrachten naar Marokko. In het begin probeerde Marokko zijn soldaten te verdedigen en in 2015 lieten de Marokkaanse autoriteiten weten dat ze niet zouden overgaan tot het uitvoeren van de rogatoire opdrachten. Marokko deed beroep op een artikel van de overeenkomst inzake rechtsbijstand tussen Rabat en Madrid. Volgens dat artikel mag Marokko samenwerking weigeren als het de soevereiniteit, veiligheid of de openbare orde beschadigt.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.