Spaans deel Arif beschermd door de NAVO

De autonome steden Ceuta en Melilla vallen onder de bescherming van de NAVO, melden Spaanse media.

Het nieuwe strategische concept van het bondgenootschap omvat de verdediging van de “soevereiniteit en territoriale integriteit” van de lidstaten.

In haar oprichtingsverdrag verplicht de NAVO zich in artikel 5 om als één blok te reageren bij een aanval op een van de leden in Europa of Noord-Amerika. Nu, met het ontwerp van de nieuwe tekst, zouden de twee autonome steden deze bescherming ook genieten”, schrijft InSpanje.

De Spaanse journalist Esteban Villarejo van de krant ABC vroeg de secretaris-generaal van de NAVO het standpunt van de NAVO met betrekking tot Ceuta en Melilla te verduidelijken.

Het antwoord van de secretaris-generaal kwam als volgt: ”De NAVO is er om alle bondgenoten te beschermen tegen alle dreigingen. Uiteindelijk zal het altijd een politieke beslissing zijn om Artikel 5 in te roepen, maar wees gerust, de NAVO is er om alle bondgenoten te beschermen en te verdedigen.’

Madrid drong er bij de NAVO aan om Ceuta en Melilla te beschermen.

De Spaanse dictator Francisco Franco schonk in 1956 het overgrote gedeelte van Arif aan de Allawieten die -met de hulp van Frankrijk– hun grip over het gebied versterkten na de massamoord op de Riffijnen in 1958/1959. De expansionistische Allawieten lijken geen genoegen te nemen daarmee en willen de rest van de Riffijnse gebieden onder Spaans bestuur ook inlijven.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.