Spaans parlement steunt zelfbeschikkingsrecht Westelijke Sahara

Het Spaans Congres van Afgevaardigden hield vandaag een symbolische stemming over het standpunt van het congres inzake de Westelijke Sahara.

168 stemmen waren voor het zelfbeschikkingsrecht van de Westelijke Sahara, 118 stemmen waren tegen en 61 leden van het Congres onthielden zich van stemming, het gaat om leden van de partijen Vox en Ciudadanos.

De stemming komt als reactie op het besluit van de Spaanse premier Pedro Sánchez die een brief naar Mohamed 6 stuurde waarin hij de autonomie plan van de Allawieten steunde.

Behalve zijn eigen sociaaldemocratische PSOE verwierpen alle partijen het standpunt van Sánchez, inclusief zijn coalitiepartners.

Gerardo Pisarello, van coalitiepartij Podemos, was niet te spreken over de pro-Rabat houding van Pedro Sánchez. ‘Hoe kan een grote vriendschap worden aangeboden aan een absolute monarchie die de vrijheden van duizenden Marokkanen heeft ingeperkt, die chantage heeft toegepast en die niet heeft geaarzeld om volkeren als de Sahrawi’s en de Riffijnen te vernietigen?’, vroeg Pisarello in het Congres van Afgevaardigden.

Pedro Sánchez was zelf niet aanwezig en kon niet stemmen. Een plaatsvervanger van een lid van PSOE heeft voor de zelfbeschikkingsrecht van de Westelijke Sahara gestemd. Volgens de Spaanse media stemde hij per ongeluk tegen de pro-Rabat koers van zijn partij.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.