Spaanse blusvliegtuigen bestrijden bosbrand in Arif

Sinds de ochtend proberen Spaanse blusvliegtuigen de brand in de communes Tafersit en Ifarni te bestrijden. De brand woedt sinds gisterenochtend en heeft in meer dan 34 uur een groot bosgebied in as veranderd.

De inwoners van dit gebied hebben een moeilijke nacht doorgemaakt omdat de brand zich sneller verspreidde terwijl de autoriteiten nergens te bekennen waren. Door het uitblijven van informatie of een evacuatieplan besloten sommige inwoners van het gebied hun huizen te verlaten uit angst omsingeld te worden door de brand.

Vandaag, na ruim 24 uur na het uitbreken van de brand, zijn de autoriteiten eindelijk in actie gekomen al wordt hun lakse houding bekritiseerd.

Een aanzienlijk aantal lokale boeren zagen hoe de brand hun olijfbomen in as veranderde en hopen dat de brand snel uitdooft om de schade te beperken.  Een bejaarde inwoner van het gebied, genaamd Driss, zei tegen een lokale vlogger: ”Wij hebben hier niks meer te zoeken in dit gebied… De droogte, het uitblijven van regen en nu deze brand… Hoe kunnen wij hier nog overleven?”.

De inwoners vinden het vooral ironisch dat Spanje, die ze jarenlang hebben bevochten, haar blusvliegtuigen stuurt terwijl Rabat een zeer lakse houding neemt.

In de naburige provincie Al Hoceima zijn tientallen duizenden Marokkaanse repressietroepen gestationeerd. Een klein deel van deze troepen was genoeg geweest om de brand gisteren al te doven.

Wij zullen dit bericht blijven updaten met de laatste ontwikkelingen!

Update 20:06: Zoals we hierboven al hebben vermeld zijn de Marokkaanse autoriteiten eindelijk in actie gekomen, maar de inwoners bekritiseren hun lakse houding ( zie foto 1 & 2).

Update 20:16: (Zie video 2) De filmer zegt sarcastisch dat ”de hulptroepen moe zijn en vervolgt dat een van hen slaapt terwijl de andere aan het chatten is”.
De vraagt rijst of deze repressietroepen naar dit gebied zijn gehaald om de brand te blussen of eventuele demonstraties vroegtijdig de kop in te drukken!

Update 20:50: De brand woedt nog steeds door. Foto’s 3, 4 en 5 zijn 40 minuten geleden gemaakt in de commune Tafersit.

Update 21:45: De brand gaat onverminderd door (zie foto 6). De blusvliegtuigen zijn gestopt nu het donker is.

Update 00:10: Regimegezinde Nadorcity, die de brand in Tafersit en Ifrani heel de dag heeft genegeerd, bericht nu opeens dat de twee blusvliegtuigen van de Marokkaanse luchtmacht zijn en niet van de Spanjaarden. Nadorcity is niet de enige, op social media worden trollen ingezet die de publieke opinie proberen te beïnvloeden in het voordeel van het Marokkaanse regime! Ondertussen is de brand nog steeds gaande en heeft het volgens sommige bronnen meer dan 400 hectare vernietigd.

Update 00:17: Voor heel even vielen regendruppels in de commune Tafersit en de inwoners waren blij en wachtten op regen. De vreugde was echter van korte duur en er is (tot nu toe) geen regen.

Update 01:25: De Riffijnse activist Khamis Boutakmante uit Ait Touzine meldt het volgende:
500 hectare is volledig afgebrand.
20 duizend olijfbomen zijn volledig afgebrand.
Inwoners van een paar dorpen zijn geëvacueerd omdat de brand steeds dichterbij komt.
De autoriteiten zijn zo goed als afwezig. Moderne apparatuur ontbreekt en ze houden het enkel op schep en houweel.

Update 01:45: Live foto, zie foto 7.

Update 03:00: De brand nadert verschillende dorpen, vele families zijn gevlucht naar Midar en Nador. Jongeren proberen zich te organiseren en de brand zelf te bestrijden. Via social media worden andere jongeren opgeroepen aan te sluiten.

Update 03:36: De jongeren in Ait Medien weten tot nu toe hun huizen te beschermen tegen de brand volgens een live stream vanuit dat dorp.

Update 03:45: Ifarni deze nacht, zie video 3.

Update 03:55: Sommige inwoners van de provincie Al Hoceima laten via social media weten dat ze hun huizen beschikbaar stellen voor de mensen die gevlucht zijn voor de brand in Tafersit en Ifarni.

(Video 1)

 

Foto van afgelopen nacht in de commune Tafersit

Foto 1)

(foto 2)

 

(Video 2)

(Foto 3)

(Foto 4)

(Foto 5)

(Foto 6)

(Foto 7)

(Video 3)

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.