Spaanse discussie over vergoeding Marokko voor gifgas tegen Arif republiek

De afgelopen dagen is een discussie ontstaan in de Spaanse kranten over een mogelijke vergoeding van Spanje aan de Riffijnen voor het gebruik van gifgas in de jaren twintig van de vorige eeuw.

Sommige kranten meldden dat de Spaanse regering van plan is om 100 miljoen euro vrij te maken om de families die schade hebben geleden door de Riffijnse-Spaanse oorlog te vergoeden. Maar dit nieuws werd gauw ontkent door kranten die dichtbij de regering staan.

De discussie in de kranten werd voorgegaan door een discussie in het Spaanse parlement.
De media die het nieuws heeft ontkent benadrukt ook dat Arif nooit onderdeel uitmaakte van Marokko en dat het een apart land was (1): ”Trouwens, Arif was nooit Marokko, het was Arif. Dat het al tientallen jaren deel uitmaakt van de regering van Marokko, zoals later de Westelijke Sahara, heeft veel te maken met de aanwezigheid van Spanje in beide gebieden”, staat in een van de artikels op de Spaanse krant Publico.

De laatste tijd komen steeds meer berichten uit Madrid dat de regering het op een akkoord wil gooien met het regime in Rabat om het dossier van de gifgassen tegen Arif republiek af te sluiten.

De Riffijnen vinden het een manoeuvre van Spanje om zich te ontdoen van haar verantwoordelijkheid voor de problemen waarmee Arif kampt. Bovendien vinden de Riffijnen het volkomen onlogisch dat Spanje Marokko wil vergoeden terwijl de laatste deelnam aan de oorlog tegen Arif republiek.

”Een oorlogsmisdadiger die een andere oorlogsmisdadiger wil vergoeden”, aldus een activist die tegen Arif News sprak. De laatste voegde eraan toe dat Spanje dit dossier niet kan kopen met geld, omdat het gebruik van gifgassen door Spanje, Frankrijk en Marokko leidde naar de capitulatie van de regering van Arif republiek waardoor de Riffijnen hun soevereiniteit verloren.

De activist zegt dat Spanje direct verantwoordelijk is voor de Marokkaanse misdaden in Arif sinds 1956, het jaar dat dictator Franco Arif schonk aan Rabat om onder meer het dossier van de gifgassen en het gebruik van tienduizenden Riffijnen in de Spaanse burgeroorlog in de doofpot te stoppen. De activist, die zelf familie verloor in de oorlog tegen de coalitie van Spanje, Frankrijk en Marokko, sluit af met: ”Elke oplossing moet plaats vinden tussen de agressors Spanje, Marokko (2) en Frankrijk aan de ene kant en het Riffijnse volk aan de andere kant, daarbij moet er een oplossing worden gezocht om einde te maken aan de Marokkaanse misdaden in Arif en niet de zaak proberen om te kopen met geld. De dood van tienduizenden Riffijnen kan niet worden gecompenseerd met geld, maar met een beter leven voor de nazaten van die Riffijnen die hun leven opgaven voor een betere Arif!”.

 

(1)

 

(2) De Marokkaanse sultan viert de overwinning op Arif republiek samen met de Fransen en Spanjaarden in Parijs

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.