Spaanse kustwacht redt 25 Riffijnen waaronder een vrouw

De Spaanse kustwacht heeft vandaag twee migratieboten onderschept met in totaal 25 Riffijnen aan boord.

Vanmiddag werd een boot gered die negen migranten uit Al Hoceima aan boord had. De Riffijnen, waaronder een minderjarige, zijn overgebracht naar de haven van Motril.

Vanochtend had de kustwacht een boot met 16 Riffijnen aan boord gered. De 15 mannen en een vrouw uit de provincie Nador zijn overgebracht naar de haven van Almeria.

De Spaanse kustwacht heeft gisteren meer dan vier keer moeten ingrijpen en tientallen Riffijnen gered. Onder hen ook minderjarigen en een gezin.

Deze week maakten de Spaanse autoriteiten bekend dat vorig jaar 1001 Marokkaanse staatsburgers asiel hebben aangevraagd in de autonome stad Melilla alleen. Arrif Daily zegt dat minstens de helft ervan Riffijnen zijn.

Duizenden Riffijnen hebben hun gebied ontvlucht en de oversteek naar Europa gemaakt sinds het neerslaan van de vreedzame Riffijnse protestbeweging in 2017. Marokko intensiveerde sindsdien de repressie en discriminatie in het gebied met als doel de Riffijnen het zwijgen op te leggen of dwingen te migreren.

Marokko wordt ervan beschuldigd de demografie van Arif te veranderen. Terwijl de Riffijnen het leven onmogelijk wordt gemaakt in hun gebied stimuleert de Makhzen de Marokkanen om zich te komen vestigen in de regio. Dit beleid past Marokko ook toe in de bezette gebieden van de Westelijke Sahara.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.