Spaanse kustwacht redt minderjarige Riffijnen

Foto uit het archief

De Spaanse kustwacht heeft vanochtend 26 Riffijnse migranten uit provincie Al Hoceima gered en overgebracht naar de haven Motril. Onder de migranten bevinden zich vier minderjarigen.

Een aanzienlijk deel van de migranten bestaat uit activisten die hun gebied zijn ontvlucht vanwege intimidaties van de Marokkaanse staat. Enkele van hen stonden in contact met Arif News voordat ze vertrokken. Minstens een activist werd vervolgd voor zijn kritiek op het racistisch beleid in de Riffijnse provincie die gemilitariseerd wordt sinds de Marokkaanse massamoord op de Riffijnen in 1958.

De Spaanse kustwacht had vannacht nog een groep Riffijnse migranten gered. De tien Riffijnen uit provincie Nador werden overgebracht naar de haven van Almeria.

Gisteren werden nog eens 22 Riffijnen gered en overgebracht naar de haven van Motril.

De Spaanse NGO Emergencias Frontera Sur Motril meldt dat er nog twee migratieboten zijn die verdwaald zijn in de zee. Het gaat om minstens 14 Riffijnen.

Duizenden Riffijnen hebben hun gebied ontvlucht en de oversteek naar Europa gemaakt sinds het neerslaan van de vreedzame Riffijnse protestbeweging in 2017. Marokko intensiveerde sindsdien de repressie en discriminatie in het gebied met als doel de Riffijnen het zwijgen op te leggen of dwingen te migreren.

Gisteren werd bekend dat de activist en ex-politieke gevangene Rabie Ablak veroordeeld werd tot vier jaar gevangenisstraf en een geldboete van 20.000 dirham voor zijn kritiek op het beleid van de Marokkaanse koning.

Marokko wordt ervan beschuldigd de demografie van Arif te veranderen. Terwijl de Riffijnen het leven onmogelijk wordt gemaakt in hun gebied stimuleert de Makhzen de Marokkanen om zich te komen vestigen in de regio. Dit beleid past Marokko ook toe in de bezette gebieden van de Westelijke Sahara.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.