Spaanse politicus: Marokko gebruikt migranten om Spanje en EU te chanteren

De voorzitter van de Cabildo de Gran Canaria (het bestuursorgaan van het genoemde Canarische eiland), Antonio Morales Mendez, zei in de Spaanse media dat het Allawitische koninkrijk de migratie gebruikt om Spanje en de EU onder druk te zetten.

Antonio Morales zei tegen TeldeActualidad: ‘Ik ben ervan overtuigd dat de verschillende gebeurtenissen die de Canarische Eilanden de afgelopen maanden meemaken met betrekking tot Marokko niet het gevolg zijn van toeval. De toename van migranten, met name van jongeren en minderjarigen vanaf de Marokkaanse kust zonder tussenkomst of controle van de autoriteiten en het verleggen van maritieme grenzen zijn geen op zichzelf staande beslissingen. Maar ik ben van mening dat ze deel uitmaken van een strategie van druk en chantage op Spanje en Europa’.

Antonio Morales zei dat tijdens de lockdown van afgelopen april Marokko twee wetten heeft aangenomen om zijn territoriale wateren uit te bereiden. Volgens Morales gaat deze daad van expansionisme ten koste van de wateren van de Westelijke Sahara en de Canarische Eilanden.
De Spaanse politicus vervolgde met: ‘Een paar maanden later was er een plotselinge en ongekende toename van migratieboten vanuit de Marokkaanse kust naar de Canarische Eilanden. Tot nu toe zijn er dit jaar bijna 17.000 aangekomen, waarvan bijna 11.000 in Gran Canaria. De haven van Arguineguín is een ”kamp van schaamte” geworden waar duizenden mensen dagen en zelfs weken doorbrengen onder onmenselijke omstandigheden op slechts 400 vierkante meter’.

De toename van het aantal migranten wordt volgens Antonio Morales gebruikt om druk uit te oefenen op Spanje om zich niet te bemoeien met de Marokkaanse expansionistische plannen voor onze wateren. Hij voegt eraan toe dat Rabat dit ook gebruikt tegen Madrid om zich niet bemoeien met het conflict in de Westelijke Sahara.

De voorzitter van de Cabildo de Gran Canaria bekritiseert ook de regering in Madrid voor haar lakse houding tegenover de Marokkaanse expansionistische plannen. Antonio Morales zegt dat de regering in Madrid tot dusver enkel haar steun garandeerde voor de Canarische Eilanden, zonder het te vertalen in daden.

De vertegenwoordiger van Gran Canaria zei dat deze vijandigheden schadelijk zijn voor beide landen. Antonio Morales hoopt op betere samenwerking tussen de Canarische Eilanden en Marokko in de toekomst. Maar voegt eraan toe dat het enkel mogelijk is als de Allawieten stoppen met het gebruik van de Canarische Eilanden en de levens van duizenden migranten als kaart om druk uit te oefenen op Spanje.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.