Spaanse Socialisten weigeren Spaanse misdaden tegen Riffijnen te erkennen

De Spaanse Socialistische Arbeiderspartij (PSOE) heeft opnieuw een voorstel van de meervoudige parlementaire fractie geblokkeerd waarin de regering van Spanje wordt opgeroepen om het gebruik van chemische wapens tegen de Riffijnen te erkennen en de slachtoffers te vergoeden.

Dit voorstel werd op 24 maart ingediend door de afgevaardigden Mariona lllamola Dausá, María Carvalho Dantas en Míriam Nogueras i Camero, maar het kon niet worden aangenomen vanwege “de permanentie” van de PSOE in “haar onbegrijpelijke houding van niet de misdaad tegen de menselijkheid erkennen die de Spaanse koloniale troepen tussen 1921 en 1927 ontketenden tegen de revolutie van de geconfedereerde stammen van Arif, onder leiding van Mohamed Abdelkrim El Khattabi“, schrijft El Faro de Melilla.

Volgens Illamola Dausá heeft dit project tot doel deze gebeurtenissen uit het begin van de vorige eeuw in Arif op te helderen, aangezien talrijke academische studies hebben aangetoond dat in die periode zowel de Spaanse als de Franse strijdkrachten chemische wapens hebben gebruikt tegen militaire doelen en de civiele bevolking.

Volgens de vertegenwoordiger van de Plural Group blijkt uit verschillende onderzoeken dat de aanhoudende Spaanse en Franse aanvallen met mosterdgas en andere chemische wapens zowel militaire als burgerslachtoffers hebben veroorzaakt, evenals blindheid en sommige aandoeningen van de luchtwegen, of problemen in de landbouw en veeteelt.

Bovendien zijn de effecten van het gebruik van deze chemische middelen “op de lange termijn” blijven bestaan. In feite worden ze nog steeds geleden door nakomelingen van de directe slachtoffers. Als voorbeeld heeft Illamola Dausá een studie aangehaald die berekent dat 80% van de volwassenen en 50% van de kinderen met kanker, die worden behandeld in het Rabat Oncology Hospital, uit Arif komen.

Lees ook: L’Escadrille chérifienne vs Arif republiek

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.