Spaanse theater behandelt de oorlog met Arif Republiek

Het toneelstuk ”Rif (de piojos y gas mostaza)” behandelt vanuit Spaanse visie de oorlog tussen Spanje en Arif Republiek begin vorige eeuw. Het werk besteedt veel aandacht aan de desastreuze nederlaag van het Spaanse leger tegen de Riffijnen in de zomer van 1921. Daarbij is er ook aandacht voor het gebruik van gifgas tegen het Riffijnse volk tijdens de oorlog.

De productie huurde belangrijke acteurs in om de rollen te vervullen, wat zeldzaam is in de huidige theaterproducties.

‘De hoofdrolspelers van het toneelstuk zijn drie soldaten van het Spaanse leger die zich in het land Arif bevinden na de rampzalige nederlaag in Anoual op 22 juli 1921. Het zijn drie soldaten die het verhaal vertellen van de duizenden jonge Spanjaarden en de duizenden Riffijnen die gedwongen werden aan Spaanse zijde te vechten om hun honger en ellende te verzachten’, schrijft de Spaanse media over het toneelstuk.

De kijker reist met de personages mee door plaatsen als Igueriben, Selouane en Monte Arouit, waar de Spanjaarden verpletterend werden verslagen door de Riffijnen.

Het toneelstuk maakt een tour door Spanje en zal op 23 mei aankomen in Ponferrada, waar een van de fictieve personages in het toneelstuk vandaan komt.

Aanvullend op de voorstelling wordt de documentaire “RIF 1921, una historia olvidada” (Arif 1921, een vergeten geschiedenis) vertoond in de bioscoop van dezelfde stad. De toegang hiervoor is gratis.

Rif (de piojos y gas mostaza)

RIF 1921, una historia olvidada

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.