Spanjaarden bezoeken Anoual om gevallen soldaten te herdenken

Een groep van ruim 50 Spanjaarden hebben een bezoek gebracht aan Anoual om de gevallen Spaanse soldaten te herdenken. De groep heeft onder meer bloemen gelegd in een rivier in het gebied waar op 21 juli 1921 een bloedige slag plaats vond tussen de Riffijnen en Spanjaarden.

De groep heeft na Anoual een bezoek gebracht aan Aroui, waar de restanten van het Spaanse leger, dat Anoual wist te ontvluchten, gedecimeerd werd.

De Spanjaarden zeggen dat de gevallen soldaten in vergetelheid zijn geraakt en genegeerd worden door de opeenvolgende regeringen.

Jaarlijks komen tientallen Spanjaarden ”El Desastre de Annual” herdenken, vaak onder begeleiding van Marokkaanse repressietroepen.

Tegelijkertijd verbiedt Marokko de Riffijnen om hun gevallen strijders in Anoual te herdenken. In 2013 en 2016 leidde dat tot confrontaties tussen de Marokkaanse repressietroepen en de nazaten van de Riffijnse strijders die in Anoual vochten.

Op 20 juli 2017 vond er een grote demonstratie plaats in Al Hoceima om de slag om Anoual te herdenken. Marokko reageerde met buitensporig geweld en het doodschieten van Imad El Attabi.

Confrontaties 21 juli 2016

 

Fragment uit een Spaanse documentaire over de slag om Anoual