Spanje beboet Marokkaanse bank voor ernstige overtredingen

De centrale bank van Spanje heeft de Marokkaanse bank ‘Banque marocaine du Commerce extérieur’ (BMCE) en acht bestuurders beboet met meer dan 1 miljoen euro.

De Spaanse centrale bank heeft de Marokkaanse bank schuldig bevonden aan ‘zeer ernstige‘ overtredingen. Het besluit werd in september 2019 genomen en deze maand gepubliceerd door de Spaanse Staatscourant. De overtredingen betreffen schendingen van ‘corporate governance en het beloningsbeleid, evenals tekortkomingen in de organisatiestructuur, de interne controlemechanismen en in de administratieve en boekhoudkundige procedures’, legt Europa Press uit.

De boete werd verdeeld als volgt: 600.000 euro voor BMCE voor ‘niet-naleving van corporate governance’ en 300.000 euro voor ’tekortkomingen in de organisatiestructuur’.

Radi Mahmud Hamudeh, die de functie van CEO bekleedde, kreeg twee boetes van in totaal 450.000 euro en een verbod om administratieve of leidinggevende functies te bekleden in de krediet- of financiële sector voor een looptijd van vier jaar.

De volgende directeuren van BMCE in Spanje kregen voor dezelfde feiten de volgende boetes (in aflopende volgorde): Mohammed Agoumi (72.000 euro), Azzeddine Guessous (66.000 euro), Brahim Benjelloun-Touimi (57 600 euro), Jerónimo Páez López (64.500 euro), Othman Benjelloun (44.400 euro), Mohamed Bennani (12.000 euro) en Mamoun Belghiti (6.000 euro).

BMCE, van de miljardair Othman Benjelloun, is niet de eerste Marokkaanse bank die zich schuldig maakt aan zulke praktijken in Europa. Ook de bank AttijariWafa Bank, waarvan de koninklijke holding SNI de grootste aandeelhouder is, wacht een boete in België. De bank zou op een illegale manier geld van cliënten naar Marokko sturen. De bank zou ook grote sommen geld accepteren zonder vragen te stellen over de oorsprong ervan, wat de witwaspraktijken van de maffia in de hand speelt. De bank zou ook medewerkers met niet juiste papieren in dienst hebben. AttijariWafa Bank zal voor deze wanpraktijken op een forse boete rekenen. Onze bron zegt dat de boete tussen de anderhalf en twee miljoen euro zal bedragen.

Lees ook:

AttijariWafa België in de problemen na uitlekken illegale praktijken

Onrust binnen de Europese afdeling van de bank van Mohamed VI door boycot

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.