Spanje detecteert toename aantal Marokkaanse spionnen

De Spaanse staatsveiligheidsdiensten hebben ontdekt dat Marokko zijn spionnen heeft geplaatst in de omgeving van het San Pedro-ziekenhuis waar de Sahrawi president Brahim Ghali wordt behandeld.

‘Sinds Brahim Ghali werd overgebracht van Zaragoza naar het ziekenhuis in de Rioja gemeente staan ​agenten van de Marokkaanse geheime diensten aan het einde van de straat alles te monitoren, zeggen bronnen van Spaanse inlichtingen- en informatiediensten’, schrijft de Spaanse krant El Mundo.

De Sahrawi media melden dat het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken verschillende politieagenten heeft aangesteld om bewakingswerkzaamheden rond het San Pedro-ziekenhuis te verrichten.

Europese Marokkanen die voor Rabat spioneren is niet nieuw en beperkt zich niet tot Spanje. In Nederland zijn de Marokkaanse spionnen ook actief bezig.

In 2008 ontdekte Nederland dat een politieagent in Rotterdam voor Marokko spioneerde, en dat leidde tot een diplomatieke rel. Sindsdien lezen we niks meer over de activiteiten en het groeiende aantal Marokkaanse spionnen in Nederland. Vreemd, want tijdens de Riffijnse volksbeweging is veelvuldig gerapporteerd over de lange arm van Rabat.

Een verklaring hiervoor is dat de Nederlandse inlichtingendiensten vrezen voor belangen die zij hebben met Marokko. Al jaren werkt Nederland actief samen met de Marokkaanse inlichtingendiensten op het gebied van terrorismebestrijding. Daarbij worden onder andere Nederlandse moskeeën en religieuze stromingen door de Marokkaanse inlichtingendiensten in de gaten gehouden.

Spanje is ook niet het enige land dat met Marokko ruzie heeft inzake een gevoelig dossier. Naast Nederland werd Duitsland door de Makhzen sinds maart ook geconfronteerd met het stopzetten van bilaterale samenwerking. Bovenop is sinds deze week de samenwerking op het gebied van terrorismebestrijding door Marokko eenzijdig gestaakt. Met het conflict met Nederland, Spanje en Duitsland geeft het Marokkaanse regime blijk van chantagepolitiek.

Lees ook:

El Mundo beschuldigt Boussouf van CCME van verduistering en spionage

Nederlandse moskeevertegenwoordigers aanwezig op het Troonfeest van Mohamed VI

Hoe diep is de relatie tussen PvdA-er Aboutaleb en de Marokkaanse ambassadeur?

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.