Spanje hervat uitzetting migranten naar Marokko

Foto uit het archief

Spanje hervat de uitzetting van Marokkaanse migranten die in bootjes aankwamen op de Canarische Eilanden.

Het terugsturen van Marokkaanse migranten was begonnen in december 2020, maar werd na vier maanden opgeschort. Gedurende die periode werden wekelijks tachtig Marokkanen teruggestuurd. Rabat verplichtte Spanje de migranten te sturen naar Laayoun in de Westelijke Sahara om de heerschappij van de Allawieten over het gebied te benadrukken.

De Spaanse media melden dat de deal nu weer is hervat nadat Madrid bekend heeft gemaakt het autonomievoorstel van de Allawieten te steunen.

Mohamed 6 heeft de afgelopen jaren eigen onderdanen, waaronder kinderen, ingezet om Spanje te overspoelen met migranten. Een deel van deze migranten overleefde het politiek getouwtrek tussen Rabat en Madrid niet en verdronk in de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan.

Nu Mohamed 6 zijn zin krijgt lijkt zijn koninkrijk weer de taak van ‘de douanier van de EU’ te hervatten.

De mensenrechtenorganisatie AMDH afdeling Nador meldt dat Marokkaanse agenten honden inzetten tegen kinderen die zich verstoppen in vrachtwagens om de Spaanse enclave Melilla binnen te komen. AMDH plaatste ook foto’s van een slachtoffer die gebeten werd en vraagt om een onderzoek.

In de aanloop naar de deal tussen Rabat en Madrid werden ook Jemenitische vluchtelingen in Nador opgepakt en afgevoerd naar de woestijn aan de grens met Algerije. Marokko respecteerde de erkende status van vluchteling van de Jemenieten niet en zij werden onderworpen aan geweld. Marokko zette onder meer honden in tegen de vluchtelingen. Het lot van zo’n twintig Jemenieten, waaronder kinderen, is onbekend nadat ze verdwaald zijn in de woestijn.

Dezelfde organisatie publiceerde ook een video van minderjarige Marokkanen die opgepakt zijn in Nador. Deze Marokkanen worden opgesloten in inhumane omstandigheden in afwachting van de terugkeer naar Casablanca.

Marokko gebruikt de migratiekaart om Spanje en de Europese Unie te chanteren.

Wanneer de Allawieten hun zin krijgen wordt de eigen bevolking, Aziatische vluchtelingen en Afrikaanse migranten met geweld op afstand gehouden van Melilla en Ceuta. Het geweld dat Marokko hierbij gebruikt is soms dodelijk.

Wanneer de Allawieten hun zin niet krijgen worden de eigen onderdanen, de vluchtelingen en migranten ingezet om Spanje en haar enclaves te overspoelen met migranten. Een deel van deze migranten overleeft het niet en verdrinkt in de zee of de oceaan.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.