Spanje stuurt minderjarige Riffijn terug naar Marokko

De Spaanse autoriteiten hebben de minderjarige Riffijn Youssef Elyacoubi, die onlangs vluchtte uit Al Hoceima, uitgezet naar Marokko. De 17-jarige Youssef was al sinds 14 september in een detentiecentrum van volwassenen in Murcia.

De Spaanse organisatie ‘Convivir Sin Racismo’, die opkomt voor de rechten van migranten in Spanje, zei dat de Spaanse autoriteiten hun besluit hebben genomen nadat ze informatie kregen van het Marokkaanse consulaat dat Youssef een volwassene is.

De Spaanse ngo die de zaak van de Riffijn heeft geadopteerd zegt verbaast te zijn over het besluit van het ministerie van Binnenlandse Zaken. De organisatie zegt over een officieel document te beschikken die bevestigd dat de Riffijn minderjarig is.

Sandra Martinez, lid van de Spaanse organisatie, zei dat ”de vrijheid van de minderjarige Riffijn voor ruim twee weken werd ontnomen nadat hij vluchtte voor de economische crisis en politieke onderdrukking in Arif”. Sandra voegt eraan toe dat de Riffijn een officiële geboorteakte heeft waaruit blijkt dat hij nog maar 17 jaar is.

De Spaanse activiste bevestigde de uitzetting van de Riffijn samen met twee andere. Sandra Martinez heeft tegen een Spaanse krant gezegd dat zij een klacht heeft ingediend bij de ombudsman. De activiste wacht ook op de vertaling van de geboorteakte van Youssef door een beëdigde tolk om het in te dienen bij de rechter.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.