Spanje weigert nationaliteit te geven aan Marokkaanse spion

Foto uit het archief

De Spaanse inlichtingendienst ‘CNI’ greep in om te voorkomen dat een Marokkaanse zakenman in Las Palmas de Spaanse nationaliteit kreeg. CNI diende documenten in bij de rechtbank waaruit blijk dat de zakenman een spion is van de Marokkaanse inlichtingendiensten.

De Spaanse media schreven de afgelopen dagen uitbundig over de activiteiten van de Marokkaanse inlichtingendiensten in Spanje. Het is een hot item geworden nadat de Spaanse regering bekend maakte dat de premier Sanchez en zijn ministers bespioneerd werden met de Pegasus-spyware.

Volgens de Spaanse media zijn de Marokkaanse inlichtingendiensten extra actief op de Canarische Eilanden. De archipel is belangrijk voor de Makhzen om de volgende redenen: de geostrategische situatie van de Canarische Eilanden, de belangrijke Saharawi gemeenschap op de eilanden en de grote sociale en politieke steun voor het Polisario Front. Evenals de aanzienlijke Riffijnse en Marokkaanse gemeenschappen op de archipel.

Een Spaanse rechter die op 27 januari 2020 weigerde de Spaanse nationaliteit te verlenen aan een Marokkaanse zakenman gevestigd in Las Palmas de Gran Canaria, onthult Marokkaanse spionageactiviteiten op de eilanden. De rechterlijke uitspraak ontkent hem de nationaliteit, gevraagd in 2013, op basis van verschillende CNI-rapporten die aangeven dat de belanghebbende (in de uitspraak Fabio genoemd, een fictieve naam voor gegevensbescherming) “een relatie van volledige samenwerking onderhield met de Marokkaanse inlichtingendiensten”.

Deze activiteiten werden uitgevoerd via zijn neef, die tussen juni 2008 en juli 2016 verantwoordelijk was voor het ‘Direction générale des études et de la documentatie’ (DGED) van het Marokkaanse consulaat op de Canarische Eilanden, de buitenlandse inlichtingendiensten van Marokko. In die acht jaar heeft de zakenman volgens het CNI verschillende activiteiten tegen de nationale belangen ondernomen.

De zakenman is niet de enige Marokkaanse spion die CNI moest onthullen om te voorkomen dat hij de Spaanse nationaliteit kreeg. De Spaanse media schrijven dat ‘de Allawitische inlichtingendiensten al jaren intense activiteiten uitvoeren in Spanje’. In de afgelopen tien jaar onthulden de Spaanse inlichtingendiensten vier Marokkaanse spionnen om te voorkomen dat ze de nationaliteit kregen.

In 2013 werd een Marokkaanse spion in Granada de nationaliteit geweigerd voor zijn nauwe banden met DGST, de binnenlandse inlichtingendiensten.

In 2015 ging het om een Marokkaanse spion in Barcelona.

In september vorig jaar werd een Marokkaan de Spaanse nationaliteit geweigerd. Deze Marokkaan presenteerde zich als deserteur van het Allawitisch leger en kreeg in 2002 asiel in Spanje. In 2013 werd de CNI op de hoogte gebracht door de inlichtingendiensten van een derde land dat de deserteur in feite een agent is van de Marokkaanse inlichtingendiensten.

De Marokkaanse spionnen beperken zich niet tot Spanje maar zijn verspreid over heel Europa, met name in landen waar grote Riffijnse en Marokkaanse gemeenschappen wonen. Ook in Nederland en België opereren Marokkaanse agenten vermomd als zakenlui. De taak van deze agenten is onder meer het financieren van activiteiten zonder dat de ambassade en de Makhzen direct betrokken bij worden.

Lees ook:

Marokko bespioneerde Spaanse premier en defensieminister

Hoe Marokkaanse spionnen de politiek in Spanje/Europa infiltreren

Spaanse spion bekent Marokkaanse infiltratie in Europese moskeeën

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.