Spanning aan de grens tussen Marokko en Algerije na afsluiten weg

Deze week verplaatste een eenheid van de Algerijnse grenswacht zich naar de grens met Marokko om een weg tussen twee Marokkaanse steden af te sluiten. De weg loopt voor een deel via Zalmo dat onder Algerije valt.

Militaire voertuigen van Algerije arriveerden in het gebied en vroegen de Marokkanen via luidsprekers de regio te verlaten omdat het Algerijns grondgebied is.

In een video zijn militaire voertuigen te zien in de regio maar het is niet duidelijk van welk leger die zijn. In de media zijn de berichten tegenstrijdig. Een deel beweert dat de voertuigen van Algerije zijn en een ander deel zegt dat de voertuigen van het Allawitisch koninkrijk zijn.

Volgens Marokkaanse en Israëlische media hebben de Algerijnse soldaten zich teruggetrokken nadat het leger van Mohamed 6 in de regio arriveerde. Wat Algerijnse media ontkennen en afdoen als Marokkaans-Israëlische propaganda.

Het is niet de eerste keer dit jaar dat Algiers de onderdanen van Mohamed 6 uit Algerije verjaagt. In maart dit jaar moesten Marokkaanse boeren het gebied Laarja verlaten van het Algerijnse leger. Marokkaanse autoriteiten en media kalmeerden de benadeelde boeren om ‘een gewapend conflict met Algerije te voorkomen’.

De grens die voor spanning zorgt is getekend door Frankrijk toen het de twee staten creëerde. Er werd geen rekening gehouden met de geografie, geschiedenis, familiebanden en andere andere essentiële zaken. De koloniale grenzen in Afrika zijn de oorzaak van tientallen conflicten in het continent.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.