Spanning tussen Rabat en Parijs om rekrutering Franse Marokkanen voor Mossad

Foto uit het archief

De Marokkaanse inlichtingendiensten ronselen Marokkaanse Fransen in Frankrijk om voor de Mossad te werken. Dat heeft de Franse journalist George Malbrunot recent onthuld. De journalist van Le Figaro maakt melding van een ruzie tussen de inlichtingendiensten in Rabat en Parijs over deze kwestie.

George Malbrunot, gespecialiseerd in Midden-Oosten, schreef op Twitter dat er momenteel “enkele spanningen zijn tussen de Franse en Marokkaanse inlichtingendiensten“, die hij toeschreef aan de rekrutering van leden van de Marokkaanse gemeenschap in Frankrijk om te werken als informanten voor de Israëlische Mossad. George Malbrunot citeerde een anonieme Franse inlichtingenbron die zei dat Parijs deze praktijken niet goedkeurt. Sterker, de Franse geheime dienst DGSI zou woedend zijn over deze praktijken, vertrouwde een Franse agent de journalist toe.

Dat elementen van de Marokkaanse diaspora in Frankrijk dienen als onderaannemers van de Israëlische Mossad, we laten het er niet bij, zegt de bron,” voegt de journalist eraan toe. Hij verklaart “de uitgesproken toenadering tussen Marokko en Israël voor een intensivering van de samenwerking tussen de diensten van beide landen beangstigt Parijs”.

De journalist en auteur van het onlangs verschenen boek “Le déclassement français/De Franse degradatie” verklaart verder op Twitter dat de samenwerking tussen Rabat en Tel Aviv ten koste van Frankrijk zal zijn en dat oude verhalen weer aan de oppervlakte komen. Daarmee refereert de journalist aan de nauwe samenwerking met de Israëlische inlichtingendiensten, zoals het geval van de moord op de Marokkaanse tegenstander Mehdi Ben Barka, die midden in Parijs werd geëxecuteerd door agenten van de Mossad.

Ook recent onthulde de Franse krant Le Point dat de Franse Raad van het Moslimgeloof (CFCM) onder leiding van Mohamed Moussaoui was geïnfiltreerd door de inlichtingendiensten van het Marokkaanse regime in een nieuw spionageschandaal voor Marokko. De spion, die een Marokkaanse geheim agent van de Makhzen is, wordt ervan verdacht te hebben geprobeerd de inrichting van de Franse islam te beïnvloeden.

Volgens de Franse media gaat het om Mohamed B., die sinds 2010 in Frankrijk verblijft en tegen wie sinds maart 2018 een aanhoudingsbevel is uitgevaardigd wegens “corruptie van overheidsambtenaren in Frankrijk”. Hij staat te boek als “S03” en wordt ervan verdacht te hebben gepoogd in opdracht van de Marokkaanse inlichtingendiensten te infiltreren in verschillende Franse islamitische organisaties. Mohamed B. zou zijn geslaagd in de operatie van het illegaal overdragen van officiële documenten, waarvan sommige zouden zijn geclassificeerd als “vertrouwelijk defensie”, aldus Le Point.

Volgens dit weekblad maakt de spion deel uit van het Marokkaanse netwerk dat de invloed van Marokko op vele Franse moskeeën wil vestigen. Ook in andere Europese landen, zoals Nederland en België, is deze realiteit steeds zichtbaarder.

Dit komt boven de spionageoperatie met de Pegasus-software, die door de Marokkaanse diensten werd uitgevoerd tegen tientallen politici, journalisten en activisten in Europa.

Lees ook: Marokkaanse journalisten verwerpen normalisatie banden met Israël

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.