Spreekbuis Marokkaanse inlichtingendiensten haalt uit naar de Volkskrant en Kati Piri

De website Barlamane.ma, beheerd door de Marokkaanse inlichtingendiensten, viel gisteren de Nederlandse media en politici aan als antwoord op een onderzoeksartikel in de Volkskrant afgelopen zaterdag.

De uitvoerige reconstructie van de Nederlandse krant ging over de zaak van de journalist Omar Radi, die zes jaar gevangenisstraf kreeg voor onder meer “spionage” voor Nederland. De Volkskrant onthulde dat de Nederlandse ambassade niks deed om deze valse aantijging tegen te spreken. De ambassade woonde de zittingen niet eens bij zoals de minister van Buitenlandse Zaken beweerde in de Tweede Kamer als antwoord op vragen die hij kreeg.

De vader van Omar Radi verklaart in de Volkskrant dat hij de Nederlandse ambassadeur in Rabat per mail had gecontacteerd. Hij vroeg de ambassadeur om informatie over ‘Arnaud Simons‘, volgens de Marokkaanse rechter een Nederlandse geheimagent, en benadrukte hem dat die informatie erg belangrijk is in de zaak van zijn zoon Omar Radi. De ambassadeur, Jeroen Roodenburg, die het Marokkaanse regime al te graag dient, negeerde de e-mail van de familie Radi. Pas nadat de Volkskrant hem erop wees, antwoordde Jeroen Roodenburg, na maanden, de e-mail van de vader van de opgepakte journalist.

In het artikel kwam ook Kati Piri aan het woord. De politica zei dat de Nederlandse inspanningen in de zaak van Omar Radi zwaar tekort schieten. Volgens haar een vrijbrief voor Marokko om de persvrijheid verder in te perken. Nederland draagt daarmee bij aan het in stand houden van de rechteloosheid in het Allawitisch koninkrijk aldus de PvdA politica..

Het artikel viel duidelijk niet in de smaak bij het Allawitische regime. Gisteren was de reactie te lezen op Barlamane.com onder de titel ‘Het vuile spel van buitenlandse aanhangers van Omar Radi door flagrante belediging van gerechtelijke inmenging‘.

De website van de Marokkaanse inlichtingendiensten omschreef het Volkskrant artikel als ‘poging om de rechterlijke vrijheid te saboteren’. De journalist, Dion Mebius, werd gepresenteerd als iemand die ‘bekend staat om zijn bittere grappen tegen Marokko, die nauwe banden heeft met de Belgische advocaat Christophe Marchand en die op zijn beurt connecties zou hebben met de Polisario’.

Het artikel van Barlamane.com zit vol rare uitspraken. Duidelijk een wanhopige poging om de reconstructie in Volkskrant in diskrediet te brengen.

‘In 2021 vernemen we dat Stef Blok, die de straffen tegen de leiders van de Rif-beweging omschreef als “zorgwekkend”, besprekingen had met zijn Algerijnse ambtgenoot Sabri Boukaddoum over de Sahara-affaire’, staat te lezen op de Marokkaanse nieuwssite.

Over Kati Piri zegt Barlamane.com het volgende: ”Kamerlid Kati Piri staat bekend om haar pro-Polisario, fundamenteel anti-Marokkaanse standpunten. Ze heeft voortdurend geprobeerd de Rif-beweging, die puur sociaal is, te politiseren.”

De lange gevangenisstraffen, marteling, verkrachting en doodschieten van de Riffijnse betogers is volgens de Marokkaanse website het resultaat van misdrijven die de Riffijnen begingen.

Barlamane.com vergeet hierbij haar eigen stukken waarin Riffijnen als ‘separatisten’ werden opgevoerd. Dit geeft duidelijk aan dat de Riffijnse beweging niet sociaal is zoals de website nu wil beweren.

In 2017 publiceerde Barlamane een video van een mishandelde en halfnaakte Nasser Zefzafi in politiehechtenis.

Nasser Zefzafi verklaarde zelf daar het volgende over: ‘Het geweld ging onverminderd door in de lucht terwijl ik getransporteerd werd aan boord van een helikopter van Al Hoceima naar Casablanca 620 km verderop. Terwijl ik hevig bloedde en mijn hoofd afgedekt was. 50 agenten martelden mij om de beurt. In het bureau van de ‘Brigade Nationale’ hebben de agenten mij naakt gefilmd en die video gepubliceerd op de nieuwssite barlamane.com. Een schandaal waarvan de dader nog steeds vrijuit gaat.

De spreekbuis van de Marokkaanse inlichtingendiensten werd echter nooit vervolgd ondanks het aandringen van de familie van Nasser en mensenrechtenorganisaties.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.