Spreekbuis Rabat schrijft over de redenen achter de diplomatieke spanning met Berlijn

Marokko heeft de banden met de Duitse ambassade opgeschort, kondigde de minister van Buitenlandse Zaken, Nasser Bourita, aan in een brief die maandag werd gepubliceerd door de Marokkaanse media.

Het besluit om de banden met de ambassade en met Duitse culturele en hulporganisaties op te schorten, is genomen als reactie op ‘diepe misverstanden’ over “kwesties die fundamenteel zijn voor Marokko”, aldus de brief.

De druppel die de emmer deed overlopen volgens onofficiële berichten was het parlement in de Duitse deelstaat Bremen dat op 27 februari de vlag van de Westelijke Sahara over haar gebouw heeft gehesen ter viering van het 45 jaar bestaan van de Sahrawi Republiek.

Hespress, de spreekbuis van het Marokkaanse regime, zegt vandaag dat het besluit het resultaat is van de opstapeling van besluiten van Duitsland die in het nadeel zijn van Rabat. Hespress noemt Duitsland ‘een struikelblok voor de Marokkaanse buitenlandse diplomatie in de Europese Unie en de Verenigde Naties’. De spreekbuis van het regime noemde vier belangrijkste zaken:

– Frans vetorecht
Hespress begint met het Franse vetorecht. Volgens de website wilde Duitsland het Frans vetorecht binnen de VN intrekken en het veranderen in een vetorecht van de Europese Unie door acties te coördineren alvorens collectieve standpunten in te nemen over wereldkwesties. De spreekbuis van het regime zegt dat Marokko dat heeft afgewezen uit angst dat Algerije het standpunt van de EU over de Westelijke Sahara beïnvloedt.

– Visserijakkoord
‘Ondanks de opeenvolgende bezoeken van Duitse diplomaten, vóór de verlenging van de visserijovereenkomst tussen Marokko en de Europese Unie, was het standpunt conservatief over het toevoegen van de wateren van de Westelijke Sahara aan de wateren van Marokko waar vissen is toegestaan, aangezien Duitsland eiste dat de inhoud van de overeenkomst in overeenstemming is met Europese en internationale wetten.

Duitsland maakte zich sterk in het Europees Parlement met betrekking tot de kwestie van de inwoners van de Westelijke Sahara en dat ze moeten profiteren van de opbrengsten van de overeenkomst, wat Marokko enorm irriteerde’, aldus Hespress.

– Libisch dossier
Hespress zegt dat Duitsland Marokko heeft uitgesloten van deelname aan een bijeenkomst over de crisis in Libie. De website zegt dat het geheugen van de Marokkaanse diplomatie niet is vergeten dat Duitsland Marokko uitsloot maar wel Tunesië en Algerije uitnodigde.

– Verzet tegen besluit Donald Trump
‘Het Duitse diplomatieke apparaat nam het voortouw betreft de landen die opriepen tot het bijeenroepen van de VN-Veiligheidsraad, na de erkenning van de Marokkaanse annexatie van de Westelijke Sahara door Donald Trump.
Deze stap kon niet zonder consequenties uitblijven, vooral omdat Marokko hoopte dat na het besluit van de VS de andere grote landen zouden volgen’, schrijft Hespress.

Deutsche Welle schrijft: ‘Hoewel er geen officiële verklaring van de Duitse regering over deze kwestie is, is het bericht uit Berlijn dat de Duitse regering geen reden ziet om de goede relatie van de twee landen op deze manier te verstoren. De Marokkaanse ambassadeur was uitgenodigd om met spoed naar het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken te komen en de brief toe te lichten, zeiden ingewijden.

Het besluit van Rabat komt ondanks de voortdurende samenwerking tussen Marokko en Duitsland op veel gebieden, en het feit dat Duitsland een belangrijke donor is voor het Noord-Afrikaanse land. In december 2020 ontving Marokko € 1,3 miljard ($ 1,57 miljard) aan financiële steun van Duitsland, onder meer bestemd voor bankleningen aan lokale ondernemers, financiële hervormingen, investeringen in hernieuwbare energiebronnen en een COVID-19-fonds’.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.