Staatsschuld Marokko stijgt naar 1.055 miljard dirham

De Marokkaanse centrale bank heeft gezegd dat de schulden dit jaar zullen oplopen tot 75 procent van het bruto binnenlands product (bbp), vorig jaar was dat nog maar 65 procent. De staatsschuld, inclusief leningen van staatsbedrijven en door de staat gegarandeerde leningen, zal oplopen tot 91.5 procent van het bbp en komt neer op 1.055 miljard dirham (+/- 100 miljard euro).

De Marokkaanse centrale bank verwacht ook dat het begrotingstekort zal oplopen tot ruim zeven procent en dat de economie met 4.5 procent zal krimpen.

Het Marokkaanse regime heeft in de afgelopen drie maanden 800 miljoen dollar geleend van de Wereldbank. Het regime heeft ook verzoeken ingediend om nog meer te lenen. De Wereldbank bestudeert nog de verzoeken die in totaal 3.6 miljard dollar bedragen.
Naast de leningen van de Wereldbank, IMF, Arabische Liga, Frankrijk, Afrikaanse Ontwikkelingsbank, etcetera bestudeert het regime mogelijkheden om obligaties uit te geven.

De Marokkaanse krant Assabah meldt dat het overmatig gebruik van de leningen de begroting de komende jaren nog verder onder druk zet. De krant meldt dat het afbetalen van de schulden en de rente 15 procent vormt van de uitgaven van de staat. Assabah meldt dat het regime dit jaar 96 miljard dirham (+/- 9 miljard euro) moet betalen aan afbetalingen, rente en commissies.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.