Stadion Al Hoceima tussen werkelijkheid en Makhzen propaganda

Sinds enkele dagen verspreiden nieuwspagina’s van de Makhzen foto’s van het nieuwe voetbalstadion in Al Hoceima. Dezelfde propaganda nieuwspagina’s en media hebben niet door dat de foto’s die zij nu promoten geheel anders zijn dan de plaatjes die ze een paar jaar geleden hadden gedeeld.

In hun berichtgeving van enkele jaren terug spraken zij over een voetbalstadion met 36.000 zitplaatsen. Het huidige complex zal niet meer dan 16.000 zitplaatsen hebben. Er wordt zelfs gesproken dat het aantal zitplaatsen minder zal zijn.

Ook toen werd dit nieuws met plaatjes van een overdekt stadion voorgesteld. De foto’s die de propagandamedia nu verspreiden gaan over een half overdekt stadion. Inwoners van Al Hoceima noemen het ‘azyen n boqadio’ (halve sandwich). Op social media maken ze er grappen over dat de andere helft van de sandwich opgegeten is door de handlanger van de Makhzen die het project uitvoerde.

Volgens diezelfde Marokkaanse propaganda zou het stadion voldoen aan de internationale eisen en ook interlands ontvangen. Het stadion van Al Hoceima zou zelfs wedstrijden hosten in het kader van het WK 2026 dat Marokko wilde organiseren.

Volgens Marokkaanse nieuwsbronnen maakt het stadion deel uit van het koninklijk project ‘Menara’. Een project dat pas op gang kwam na de uitbraak van de Riffijnse volksbeweging.

Het bedrijf dat het stadionproject kreeg is in handen van de voorzitter van de raad van de regio Oriental, Abdennabi Baioui. Het budget voor de bouw van dit sportcomplex bedroeg 250 miljoen dirham (+/- 25 miljoen euro).

Na het neerslaan van de Riffijnse volksbeweging verdwenen verschillende onderdelen uit het koninklijke Menara-project. Andere projecten die wel bleven, werden aangepast en erop bezuinigd.

Dit beleid had duidelijke gevolgen voor de financiering van Chabab Rif Al Hoceima, die in de hoogste divisie speelde. Sponsorgeld werd stopgezet. Daarmee maakte de Club een vrije val en degradeerde naar de amateur-divisie.

De naam van de legendarische voetbalclub, Chabab Rif Al Hoceima, werd ook veranderd officieel in Chabab Al Hoceima. De term Arif moest van de Makhzen ook verdwijnen.

Marokkaanse propaganda in media beheerd door de inlichtingendiensten

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.