Straatverkoper in Nador flauwgevallen na confiscatie inkomstenbron

De Marokkaanse autoriteiten in Nador hebben gisteren de koopwaar van een straatverkoper geconfisqueerd. Volgens de autoriteiten bezet de man onterecht publieke ruimte zonder de nodige vergunning daarvoor te hebben.

De straatverkoper, Yassin Lahmini, viel flauw en werd opgenomen in het Hassani ziekenhuis. De man, een Amazigh uit Souss, zei in een live stream dat hij slachtoffer was van het geweld van de ambtenaren. Hij zegt dat hij ruim 6.000 dirham (+/- 550 euro) aan goederen is kwijt geraakt en zegt dat Mohamed 6 verantwoordelijk is voor het leed waarin hij en zijn gezin sinds 2014 leven.

Yassin Lahmini, een activist die onder meer deelnam aan de Riffijnse volksbeweging, zegt: ‘de koning Mohamed 6 is verantwoordelijk, we zijn het zat om de lokale ambtenaren de schuld te geven’.

De straatverkoper zei dat hij af wil van zijn Marokkaanse nationaliteit en dat hij geen Marokkaan meer is.

De autoriteiten organiseren vaker acties tegen de straatverkopers in verschillende steden. De straatverkopers klagen echter dat het regime ze geen alternatief biedt en dat ze met dit soort acties gedwongen worden in de criminaliteit te belanden of in migratiebootjes richting Europa te stappen om hun gezinnen te voeden. De straatverkopers zeggen ook dat de wet enkel tegen hen wordt gebruikt en niet tegen de machtige figuren wiens zaken hele looppaden of stranden bezetten. Een voorbeeld hiervan is de handlanger van het Marokkaanse regime Khalid El Bachrioui die vier jaar moet uitzitten in Nederland en een heel strand bezet in Al Hoceima.

Vorig jaar werd de Nadoriaanse mensenrechtenactivist Omar Naji gearresteerd nadat hij deze handeling van de autoriteiten bekritiseerde. Omar Naji zei dat de autoriteiten van Nador de goederen van straatverkopers confisqueren om een tehuis te bevoorraden.

Lees ook: Wanhopige kreet van een vader in Nador

 

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.