Strijd tegen Amazigh symbolen gaat door

Afgelopen nacht werden twee muurschilderingen, in de vorm van een Amazigh vlag, in Azghenghane weg geverfd door het Marokkaanse regime (lees erover). De muurschilderingen waren onderdeel van een actie van buurtbewoners om hun wijken op te fleuren. De jongeren werden echter bedreigd en onder druk gezet door de autoriteiten om de Amazigh vlaggen weg te doen.

Vandaag gebeurde hetzelfde in de stad Aroui. Jongeren kwamen bijeen om hun wijk op te fleuren. Een muurschilderij in de vorm van Amazigh vlag werd echter niet getolereerd door de Marokkaanse autoriteiten. De jongeren werden bedreigd en onder druk gezet om de muurschildering te censureren.

Het bestrijden van Amazigh en Riffijnse symbolen door Marokko is niet nieuw. Drie maanden geleden moest de eigenaar van een privé museum in de provincie Nador een Amazigh vlag afhalen van zijn huis. De Riffijn werd bedreigd door de lokale Marokkaanse autoriteiten.

Ondanks dat er geen wet is die het verbiedt om vlaggen te dragen of te schilderen, vervolgen de pan-Arabische regimes in Noord-Afrika  Imazighen voor het dragen van hun vlag.

Update: de muurschildering is voor de tweede keer aangepast na massale verontwaardiging op sociale media

 

Lees ook:

Marokko vervolgt Jamal Mona voor het dragen van de Riffijnse vlag

Algerije veroordeelt 22 Imazighen voor het dragen van de Amazigh vlag!

Archeologische site met Tifinagh tekeningen vernield

VN-rapporteur erkent discriminatie jegens Imazighen in Marokko