Tamazight erkend door de Afrikaanse Unie

De Amazigh Taal Commissie is formeel ingehuldigd op het hoofdkantoor van de Afrikaanse Unie in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba. De huldiging vond plaats tijdens de Addis Abeba-top eind vorige maand en werd bijgewoond door verschillende academici die gespecialiseerd zijn in de Amazigh taal en cultuur.

Het voorstel werd unaniem aangenomen door de leden van de Afrikaanse Academie voor Talen. De Amazigh taalcommissie telt tien zetels en heeft de Algerijn Youssef Nassib gekozen als coördinator en de Marokkaan Abdeslam Boumesser als secretaris.

De Afrikaanse Universiteit in de Algerijnse stad Adrar zal het hoofdkantoor van de commissie huisvesten. De stad Adrar werd gekozen om haar locatie die twee Amazigh-talige gebieden verbindt: Noord-Afrika en de Sahel.

Het Tamazight werd, naast het Arabisch en Amhaars, erkend als een grensoverschrijdende taal. De Algerijnse ”Hoge Commissie voor Amazighiteit” zegt in een verklaring dat de Afrikaanse erkenning de verdienste van hun lobby is.

De Amazigh Taal Commissie heeft een programma opgesteld voor de komende drie jaar. Het werk zal zich focussen op het in kaart brengen van de verschillende vertakkingen van het Tamazight en het verbeteren van de status van het Tamazight in landen als Egypte, Mauritanië, Libië en Tunesië. Het werkplan van de commissie omvat ook de voorbereiding van een uitgebreid taalwoordenboek voor de Noord-Afrikaanse regio, evenals een database over terminologie.

 

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.