Telefoon verraadt partijdigheid interviewer Nouredinne Alterch

Het televisieprogramma De Nieuwe Maan van de NTR publiceerde gisteren een filmpje van de Marokkaan Nouredinne Alterch waarin hij ”willekeurige” voorbijgangers interviewde over het manifest ‘Verlos ons van verplichte nationaliteit‘ waarin wordt gepleit voor de keuzevrijheid door Nederlanders om de Marokkaanse nationaliteit te laten vallen.

Een van de ”willekeurige voorbijgangers” die Alterch interviewde showde een telefoon met de Marokkaanse vlag, terwijl ze ”Morocco for ever” roept. Toevallig was Nouredinne Alterch met dezelfde telefoon te zien in een ander filmpje voor de Nieuwe Maan. Dit roept meteen de vraag op hoe neutraal Alterch en zijn interviews voor de Nieuwe Maan zijn?

Wie het filmpje bekijkt hoeft geen deskundige te zijn om te zien dat het interview erg partijdig is. Te beginnen met de interviewer zelf die duidelijk een fan van Marokko. Nouredinne Alterch zei ooit dat hij Driss Boussatta uitfloot omdat hij voor Nederland koos in plaats van Marokko. De kleren die Alterch aanhad, trainingspak van Marokkaanse voetbal elftal, zijn partijdig, zo niet intimiderend.

Degenen die de editroom hebben overleefd zijn bijna allemaal de ”trotse Marokkanen die hier vakantie vieren in Nederland”. De boodschap die de meesten overbrachten aan de kijker paste geheel in de visie van Alterch. Identiteit en een document van een dictatuur werden opzettelijk door elkaar gehaald, de ondertekenaars werden beschuldigd van geheime agenda’s, politiek streven (is dat een misdaad?) en dat ze uit zijn op het kapot maken van het land. Dit zijn aantijgingen die menig Riffijn gewend is te zien op Marokkaanse staatstelevisie, maar om dezelfde goedkope propaganda, met de zelfde 2M-blunders, te zien op Nieuwe Maan, was opmerkelijk.

Arif news heeft de werkgever van Alterch gemaild met een paar vragen. Helaas werden de vragen niet beantwoord. De Nieuwe Maan liet ons wel weten dat ze een journalistieke programma zijn die het publiek wil voorzien van verschillende visies. Dat juichen wij alleen maar toe, totdat het publiek de visie krijgt van een bevooroordeelde interviewer die neutraal hoort te zijn.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.