Tientallen Amazigh dorpelingen gedood door terroristen in Niger

Tientallen Toeareg dorpelingen zijn afgelopen zondag gedood in het dodelijkste terroristische bloedbad dat Niger ooit heeft getroffen, dat melden internationale media waaronder Daily Mail en The Guardian.

Regeringswoordvoerder Zakaria Abdourahamane zei dat 137 mensen zijn omgekomen bij de aanvallen van zondag in dorpen in de Tahoua-regio, vlakbij de grens van Niger met Mali.

Schutters die op motorfietsen arriveerden, vielen zondag de dorpen Intazayene, Bakorat en Wistane aan en schoten op alles wat bewoog, zei een plaatselijke functionaris. Op de nationale televisie werden drie dagen van nationale rouw afgekondigd.

Toeareg Imazighen uit Niger, Mali en Libië melden dat het dodental inmiddels over de 200 is. Toeareg organisaties uit Libië hebben het bloedbad veroordeeld en vragen de internationale gemeenschap op om de daders te straffen.

Op sociale media wordt gemeld dat Amazigh strijders werden gemobiliseerd die de terroristen hebben achtervolgd en aangevallen als vergelding voor het barbaarse geweld tegen onschuldige dorpelingen. Volgens dezelfde bronnen zouden de strijders tientallen terroristen hebben gedood.

De Toeareg Imazighen melden ook dat deze terroristen opereren in opdracht van Frankrijk en sommige Arabische Golfstaten.
Het Toeareggebied in Niger, Azawagh, beschikt over grote voorraden uranium die geëxploiteerd worden door Franse bedrijven.

De Toeareg Imazighen zijn meerdere malen in opstand gekomen nadat de Franse bezetter hun land verdeelde over onder meer Libië, Algerije, Mali, Burkina Faso en Niger. De laatste opstand van de Imazighen in Niger was tussen 2007 en 2009. Verschillende steden en dorpen werden bevrijd en de Franse exploitatie van uranium werd verstoord.

Op 21 december 2007 maakte de Toeareg leider Ahmed Akoli Akoli de eisen van de opstandelingen bekend: decentralisatie en “etnisch evenwicht”, een groter aandeel en transparantie in de winning van noordelijke (waar de Imazighen wonen) grondstoffen, ambtenaren en militairen in het noorden gerekruteerd uit de Toeareg-bevolking… en niet een leger dat voornamelijk bestaat uit leden van andere bevolkingsgroepen die hun eigen doelen dienen en die zich niet identificeren met de Toeareg-bevolking”.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.