Tientallen migranten bestormen Spaanse enclave Melilla

Ongeveer 150 Afrikaanse migranten probeerden gisteren de Spaanse enclave Melilla te bestormen. De Spaanse autoriteiten zeggen dat 59 migranten de hekken wisten te beklimmen en Melilla te bereiken. ‘Bij deze poging raakten drie migranten en twee politieagenten lichtgewond’, voegen de autoriteiten toe.

De autonome Spaanse steden Ceuta en Melilla aan de Middellandse Zeekust van Arif hebben de enige landgrenzen van de Europese Unie met Afrika. Deze twee enclaves zijn daardoor een magneet voor Afrikaanse migranten die Europa proberen te bereiken.

De bestorming van gisteren was de tweede al dit jaar. Half januari staken 87 mensen met succes het grenshek over. Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zijn er dit jaar meer dan 450 migranten in Ceuta en Melilla aangekomen, waarvan bijna 200 over land.

Ceuta en Melilla zijn slechts een springplank naar het Spaanse vasteland en de rest van Europa. Veel migranten die de Spaanse enclaves bereiken riskeren hun leven voor de tweede keer om het vasteland te bereiken. Eind vorige maand ontdekte de lokale politie in Melilla migranten die zich verstopten in afvalcontainers in een poging het Spaanse vasteland te bereiken (zie video). ‘Een man werd bijna dood aangetroffen in een plastic zak vol giftige as’, schrijft Infomigrants.

 

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.