Tientallen migranten zwemmen van Castillegos naar Ceuta

In de afgelopen etmaal wisten 120 migranten uit Castillegos De Spaanse enclave Ceuta zwemmend te bereiken. Drie daarvan zijn opgenomen in het ziekenhuis. Het Rode Kruis in Ceuta zegt dat alle migranten de Marokkaanse nationaliteit hebben, behalve een Soedanees.

Deze migratiegolf richting Ceuta is al dagen bezig en intensiveerde nadat bekend werd dat de Sahrawi president Brahim Ghali behandeld wordt in Spanje. Minstens een migrant verdronk tijdens de poging Ceuta te bereiken, volgens lokale bronnen heeft de overledene een vrouw en kinderen achtergelaten.

Naast de pogingen via de zee probeerden ook zo’n 60 migranten het grenshek rondom Ceuta te bestormen. Hun poging mislukte door het optreden van de veiligheidstroepen van Marokko die jaarlijks grote bedragen krijgt van de EU om haar grenzen te bewaken.

De gebieden rondom Ceuta en Melilla hebben een economische klap opgelopen nadat het regime besloot om de grenzen met de Spaanse enclaves te sluiten zonder een alternatief te bieden aan de lokale bevolking. Rabat wil daarmee druk uitoefenen op Madrid om de annexatie van de Westelijke Sahara door de Allawieten te erkennen.

Duizenden inwoners van de getroffen gebieden hebben de gevaarlijke oversteek gemaakt naar Spanje om de armoede in het koninkrijk van Mohamed 6 te ontvluchten.

Lees ook: Gewonden en arrestanten bij protest tegen armoede in Castillejos (video)

 

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.