Tientallen Riffijnen arriveren in Spanje terwijl Marokko de repressie opvoert

In de afgelopen 48 uur heeft de Spaanse kustwacht tientallen Riffijnen, aan boord van verschillende migratiebootjes, gered. Vanochtend werd een migratiebootje gered met 14 Riffijnen aan boord. Hun bootje dobbelde op het water op zo’n 10 mijl van Malaga nadat hun brandstof opraakte.

Gisteren werd bekend dat een migratieboot, met 39 Noord-Afrikanen aan boord, arriveerde in de haven van Malaga nadat het onderschept werd door de Spaanse kustwacht.

De nacht ervoor werd een boot, met 26 Noord-Afrikanen aan boord, onderschept en naar de haven van Motril geleid. De 26 Noord-Afrikanen bleken Riffijnen te zijn uit de stad Imzouren.

Naast deze drie onderschepte boten waren er ook migratieboten die erin slaagden Spanje te bereiken zonder opgepakt te worden. Het gaat om minstens twee boten waarvan 1 aankwam op een strand tussen Malaga en Motril.

Ondertussen is Marokko de intimidatie en repressie aan het opvoeren. Verschillende Riffijnse activisten en ex-politieke gevangenen worden ondervraagd, geïntimideerd en strafrechtelijk vervolgd.

Zo veroordeelde een Marokkaanse rechtbank de Riffijn Ibrahim Bouchhaoui tot drie jaar celstraf. De jonge Riffijn Said Amezian werd veroordeeld tot 1 jaar celstraf voorwaardelijk. De zitting van een andere jonge Riffijn, Mohamed El Mahdali, is verdaagd naar 18 oktober. In Aroui zijn verschillende Riffijnen ondervraagd door de Marokkaanse politie om ze te intimideren, een van hen is Younes El Haddouti.

Na het vervolgen van de ex-politieke gevangene Jamal Mona voor het dragen van de Riffijnse vlag is vandaag bekend geworden dat ook de ex-politieke gevangene Khalid Elbaraka vervolgd wordt voor ”deelname aan een niet-geautoriseerde demonstratie op de openbare weg”.

De Riffijnen trekken aan de bel en zeggen dat dit beleid bewust wordt uitgevoerd door Marokko om Arif te ontvolken. Rabat wil de demografie van Arif veranderen in haar voordeel. Terwijl jaarlijks duizenden Riffijnen naar Europa vertrekken haalt het regime duizenden Marokkaanse repressietroepen, ambtenaren en hun families naar het gebied. Sommige van deze racistische repressietroepen riepen in het begin van de volksbeweging al dat ze Arif niet zullen verlaten tot ze het ”Marokkaniseren”.

De verandering in de bevolkingssamenstelling is geen geheim meer, zelfs Europese Riffijnen die naar het gebied gaan op vakantie, hebben dat dit jaar heel duidelijk opgemerkt.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.