Toestand Riffijnse gedetineerden is alarmerend

Nadat de Riffijnse activisten, die zich bevonden in de Oukkacha-gevangenis, verspreid werden over verschillende gevangenissen zijn de meesten in hongerstaking gegaan, sommigen van hen drinken ook geen water meer.

Hoeveel Riffijnse gevangenen in hongerstaking zijn is niet duidelijk omdat Marokko vele van hen het recht ontneemt om hun families te bellen. Deze families die hun dierbaren al een week niet hebben gesproken vrezen voor het ergste. ”Er is hem iets overkomen, misschien is hij al dood en de Makhzen probeert dat te verbergen”, aldus de verloofde van een Riffijnse gedetineerde in Tanger 2 die gisteren tegen ArifNews sprak.

Marokko laat wel sommige gedetineerden bellen, de gesprekken duren minder dan 2 minuten en de Riffijnen worden gedwongen Arabisch te spreken in plaats van hun moedertaal.

Ibrahim Abeqqouy die zich bevindt in Tanger 2 heeft vandaag gebeld. Na acht dagen hongerstaking verloor hij acht kg. Hij zegt dat zijn situatie ernstig is en dat hij niet op zijn eigen benen kan staan. Tijdens het gesprek dat minder dan 2 minuten duurde zat hij in een rolstoel en was hij amper te verstaan.

Ibrahim zegt dat de gedetineerde Mohamed El Asrihi er erger aan toe is en dat hij zich enkel beweegt in een rolstoel. De Riffijn waarschuwt voor de alarmerende toestand van de vele hongerstakers en zegt dat sommigen van hen bloed overgeven.

Abeqqouy sloot af door te zeggen dat het regime hen verbiedt te bellen zodat de buitenwereld niet weet over hun ernstige toestand.

Gisteren kregen we ook uitgebreide informatie over de gedetineerde Wassim El Boustati. Hij is veroordeeld tot 20 jaar celstraf en zit vast in Ras Lma in Fes, ook zijn verloofde werd veroordeeld omdat ze een video opnam waarin zij haar solidariteit uitsprak met de gedetineerden en haar verloofde (zie hier de video). Hieronder een kleine samenvatting ervan:
”Wassim begon zijn hongerstaking toen de gedetineerden nog in Oukkacha in Casablanca waren. In de vroege ochtend van afgelopen donderdag werd hij wakker toen ruim 15 cipiers hem en de rest van de Riffijnse gedetineerden kwamen meenemen voor de transfer. Wassim was geboeid gedurende de reis tussen Casablanca en Fes, het regime heeft zijn spullen afgepakt behalve wat kleren en slechts 1 deken.

De Riffijnse activist is geplaatst in een cel samen met negen misdadigers. Hij slaapt op de vloer, de cel is erg vies en stinkt en de muren zitten vol luizen. Wassim is allergisch en deze cel zal zijn gezondheidstoestand alleen maar doen verslechteren.

Sinds gisteren is hij verplaatst uit die cel, omdat hij in een isoleercel moet.

Wassim kon gisteren voor vier minuten bellen. Maar hij moest wel in het Arabisch spreken. Zijn moeder die enkel het Riffijns beheerst kon haar zoon wel horen maar niet begrijpen. Ze was blij dat hij nog in leven was maar wist niet wat hij haar vertelde of wat hem mankeerde waarna ze in tranen uitbarstte.”

Deze racistische daad van Marokko die de Riffijnen dwingt Arabisch te spreken werd gisteren aangekaart tijdens het gesprek van FHRO en het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Wat de situatie van Rabie Ablak betreft wordt door velen als hopeloos gezien. Rabie Ablak vroeg zijn familie hem te begraven in de buurt van Karim Lachqer, een vriend van hem die in 2014 vermoord werd door de Marokkaanse politie in Al Hoceima. Rabie gaf zijn familie twee andere opties als de eerste niet mogelijk is: In de Riffijnse hoofdstad Ajdir of in Tamassint.

Wij zullen dit bericht proberen updaten met informatie over de toestand van de andere Riffijnse gedetineerden in hongerstaking.

 

Update 16:20:
Aouatif El Asrihi, de zus van Mohamed El Asrihi: ”Mijn broer Mohamed El Asrihi heeft gebeld, hij is vermoeid en kan amper praten. Hij vertelde ons dat hij meer dan 11 kg verloor. Hij kotst bloed uit en er komt bloed uit zijn neus. de bloedsuikerwaarde is erg laag.
Ik vroeg hem naar de ontwikkelingen en of de gevangenisdirectie heeft gereageerd op hun legitieme eisen (voornamelijke eis is dat de gedetineerden van de volksbeweging samen worden gebracht in 1 afdeling). Hij kon geen antwoord geven omdat hij met moeite kan spreken en ademen. De lijn werd abrupt verbroken, ik weet niet waarom. Komt het door de gezondheidstoestand van mijn broer of door iets anders? Het laatste wat hij zei was ” hou vol met mij/heb geduld met mij…”

De zus vraagt zegt af waarom de mensenrechtenorganisaties niet in actie komen.

 

Update 16:28: 

Chakir Lmakhrout heeft zijn broer gebeld en vertelde hem dat hij 6 kg heeft verloren door de hongerstaking. Chakir waarschuwt voor het leven van Rabie Ablak en zegt dat Mohamed El Asrihi bloed overgeeft.

De Riffijn zegt ook dat ze in isoleercellen zijn geplaatst en dat ze niet mogen luchten. Chakir mocht dagenlang niet bellen en zijn familie maakte grote zorgen over hem.

De activist roept de Riffijnen op einde te maken aan elkaar te beschuldigen en de persoonlijke vetes naast zich te leggen omdat dit een zeer moeilijke periode is.

Update 17:34:

Mohamed Jelloul, die tien jaar celstraf moet uitzitten en zich bevindt in de gevangenis Tanger 2, heeft vandaag zijn familie gebeld om vergiffenis te vragen. Jelloul liet weten dat hij doorgaat met zijn hongerstaking en vertelde zijn familie om een graf voor te bereiden voor hem.

Update 20:15:

Karim Amghar heeft tien kg verloren. Last van zijn rechter nier door tekort aan vocht in zijn lichaam. Hij beweegt en praat met grote moeite. Hij had last van zijn ogen en rug sinds ongeveer twee jaar, dat is toegenomen sinds de hongerstaking tien dagen geleden.

Lees ook:

Toestand Riffijnse gedetineerden verontrustend

 

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.