Toestand Riffijnse gedetineerden verontrustend

Vandaag was het eerste bezoek aan de Riffijnse gedetineerden in Ras Lma nadat de groep prominente activisten in Oukkacha verspreid werden over verschillende Marokkaanse gevangenissen.

Zes Riffijnse activisten werden verplaatst naar de gevangenis Ras Lma in de Marokkaanse stad Fes. Het gaat om de zes activisten met de hoogste celstraffen: Nasser Zefzafi, Nabil Ahamjik, Wassim El Boustati, Samir Ighid (20 jaar celstraf) en Mohamed El Haki en Zakaria Adahchour (15 jaar celstraf). In totaal moeten deze zes Riffijnen 110 jaar uitzitten.

Veel informatie is er nog niet, maar verwacht wordt dat in de loop van de dag er meer details komen over de toestand van de Riffijnse activisten in Ras Lma en andere gevangenissen.

Tot nu toe is bekend dat Mohamed El Haki nog steeds in hongerstaking is en dat hij ook op suiker gemengd met water staakt. El Haki vertelde zijn familie dat hij sinds het arriveren in Ras Lma in een isoleercel zit. Mohamed El Haki, die samen met Nasser hun mond dicht naaiden met naald en draad, zei tegen zijn familie: ”Wij zijn aan het sterven, onze toestand is slecht”.

Vandaag heeft ook de Riffijnse activist Mohamed Jelloul uit Tanger 2 gebeld. Hij benadrukte dat alle Riffijnse gedetineerden die naar Tanger 2 zijn verplaatst verdeeld zijn over de verschillende cellen en dat ze die moeten delen met misdadigers. Jelloul zei tegen zijn moeder dat de Riffijnse gedetineerden elkaar ook niet treffen tijdens het luchten. De Riffijn is nog steeds in hongerstaking.

Wij zullen dit bericht updaten wanneer de families met meer details naar buiten komen.

 

Update 21:44: In een telefoongesprek vanuit de gevangenis Tanger 2 zei Abdelali Houdoe dat hij 14 kg aan gewicht heeft verloren sinds het begin van zijn hongerstaking. Dit komt voornamelijk omdat hij ook staakt op innemen van suiker gemengd met water. Abdelali Houdoe heeft de afgelopen nacht twee keer het bewustzijn verloren en heeft constant het gevoel om te overgeven ondanks dat zijn buik leeg is.
Abdelali liet ook weten dat hij vannacht zal doorbrengen in een isoleercel en dat de dokter hem nog steeds niet heeft gezien. De Riffijn spuugt regelmatig bloed.

Update 00:48:

Onbevestigde berichten melden dat de Riffijnse activist Rabie Ablak overgeplaatst is naar het ziekenhuis na 28 dagen hongerstaking. Zijn broer Abdellatif kon dit nieuws niet bevestigen en zegt dat alles mogelijk is.

Vandaag sprak Abdellatif met zijn broer Rabie telefonisch, ”aan zijn stem is het best mogelijk dat hij opgenomen is in het ziekenhuis”.

Abdellatif zegt dat hij ook vandaag zijn broer probeerde te overtuigen zijn hongerstaking te beëindigen. Het antwoord van Rabie was: ”Als wat mij overkomen is jou overkwam dan deed jij precies hetzelfde!”

Khalid Jelloul, de broer van de Riffijnse activist Mohamed Jelloul, maakte bekend dat hij vanaf vandaag in hongerstaking gaat voor twee dagen uit solidariteit met zijn broer en de rest van de Riffijnse activisten die in hongerstaking zijn in de Marokkaanse gevangenissen.

Alle familieleden van de Riffijnse gedetineerden van de volksbeweging trekken aan de alarmbel en zeggen dat de toestand van hun dierbaren ernstig is en dat de tijd dringt.

Lees ook: 

Petitie voor ontbieden Marokkaanse ambassadeur in Nederland

Boycot als antwoord op racistisch beleid tegen Riffijnen

Demonstraties in Europa tegen onterechte vonnissen Riffijnse activisten

 

 

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.