Tonnen cement bedoeld voor wederopbouw Al Hoceima ontdekt in omgeving Rabat

Tamassint, 2017.

De Marokkaanse gendarme heeft tonnen cement ontdekt in drie opslagplaatsen in Skhirat, een commune enkele kilometers ten zuiden van de hoofdstad Rabat. Het cement is in beslag genomen en er is een onderzoek gestart.

De Marokkaanse krant Al Akhbar zegt dat de opslagplaatsen eigendom zijn van een bouwbedrijf van de parlementariër Mohamed El Hammouti. De krant zegt dat hij al eerder in opspraak kwam nadat er tonnen cement werd ontdekt bij hem in Al Hoceima en dat deze cement bedoeld was voor de slachtoffers van de aardbeving die Al Hoceima in 2004 trof.

Dezelfde krant meldt dat het cement dat onlangs in beslag werd genomen gevonden werd in een woningcomplex in aanbouw in de buitenwijken van Skhirat. Het woningcomplex van Mohamed El Hammouti omvat ongeveer 1.800 appartementen, aldus Al Akhbar.

Het onderzoek van de veiligheidsdiensten leidde naar de ontdekking van een enorme hoeveelheid cement, dat niet meer geschikt is voor de bouw, verpakt in plastic zakken van onbekende oorsprong en zonder enig handelsmerk. ‘Het cement was verborgen in vier garages die behoorden tot een groot wooncomplex in Skhirat’, meldt Dalil Rif.

In 2004 werd de regio Al Hoceima getroffen door een aardbeving die ruim 600 mensen het leven kostte, duizenden anderen werden dakloos. De internationale gemeenschap stuurde tientallen miljoenen euro’s naar het regime voor de wederopbouw van het getroffen gebied.

De slachtoffers hebben echter amper wat teruggezien van die internationale hulp. In 2005 gingen de burgers in Tamassint de straat op om hun aandeel van de hulp te eisen. Deze inwoners werden beantwoord met geweld van de Marokkaanse repressietroepen (zie video onderaan).

In 2017, ten tijde van de Riffijnse volksbeweging, hebben activisten tonnen cement ontdekt in een garage in Tamassint. Op de cementzakken stond ‘Koninkrijk Marokko. Hulp voor de wederopbouw. Verboden te verkopen’ (zie foto’s onderaan).

Deze hulp werd door het Marokkaanse regime gebruikt om een lokale groep belangenbehartigers te creëren. De leden van de groep, onder meer Ilyas El Omari en Mohamed El Hammouti, werden binnen een mum van tijd multimiljonairs. In ruil voor de rijkdom kocht deze groep (de PAM-lobby) de lokale elite (zakenlui, academici, sporters, etc..) om, om het beleid van Rabat uit te voeren in de regio.

 

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.