Trump wil Marokko 1 miljard dollar aan wapens verkopen een dag na de deal met Israël

Israëliërs vieren feest na het besluit van Mohamed VI

De VS heeft voorgesteld om maar liefst 1 miljard dollar aan wapens, waaronder drones en precisiegeleide wapens, aan Marokko te verkopen.

De deal komt slechts een dag nadat Donald Trump bekendmaakte dat de leider der gelovigen en voorzitter van Al-Quds Committee, Mohamed VI, de banden met Israël gaat normaliseren in ruil voor de Amerikaanse erkenning van de annexatie van de Westelijke Sahara door Marokko.

De deal omvat vier MQ-9B SeaGuardian-drones gemaakt door het particuliere bedrijf General Atomics, evenals Hellfire, Paveway en JDAM precisiegeleide munitie gemaakt door de bedrijven Lockheed Martin, Raytheon en Boeing, aldus Reuters.

Hoe Mohamed VI deze deal gaat financieren is nog niet bekend. Afgelopen week heeft het regime 1.4 miljard dollar geleend van de Duitse Ontwikkelingsbank en de Wereldbank geleend om ‘de impact van het coronavirus op de economische en sociale sector te verzachten’. Rabat heeft deze week ook 3 miljard dollar aan obligaties uitgebracht.

 

Israëliërs vieren het besluit van Mohamed VI door zijn foto’s te hijsen samen met de Hubert Lyautey en de Israëlische vlag.