Tunesisch bankbiljet met Amazigh aardewerk en juwelen

Tunesië heeft dit jaar een nieuw 10 Dinar bankbiljet in omloop gebracht. Op de ene kant van het nieuwe biljet staat de foto Tawhida Ben Cheikh, de eerste vrouwelijke arts in Tunesië. Aan de andere kant van het geldbiljet zijn Amazigh aardewerk en sieraden afgebeeld.

De foto van de eerste vrouwelijke arts wordt gezien als een gebaar van waardering voor de verplegers die het coronavirus in Tunesië bestrijden. De Amazigh sieraden en aardewerk is een gebaar naar de Amazigh identiteit van dit Noord-Afrikaanse land dat al decennialang het pan-Arabisme promoot.

Onder de foto van de Amazigh aardewerk en sieraden staat ‘Berberse aardewerk en sieraden’ in het Arabisch en Frans, in het Arabisch kan het ook gelezen worden als ‘Barbaarse aardewerk en sieraden’. Het gebruik van deze denigrerende term, in plaats van het woord Amazigh, heeft Congrès Mondial Amazigh (CMA) ertoe bewogen een brief te schrijven naar de president van de Tunesische centrale bank.

In de brief legt CMA de oorsprong van het woord berber uit en vraagt de Tunesische autoriteiten om de juiste term Amazigh te gebruiken.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.