Turkije ontkent steun voor Marokkaanse annexatie Westelijke Sahara

Marokkaanse media, gecontroleerd door de Makhzen, berichtten gisteren uitbundig over de ‘Turkse steun voor de annexatie van de Westelijke Sahara door de Allawieten’. Het werd verkocht als een diplomatieke overwinning van de Marokkaanse koning en zijn regime.

Een woordvoerder van de Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Marokkaanse berichtgeving ontkent, meldt de Turkse ambassade in Algiers.

De ambassade legt uit dat Turkije de territoriale integriteit en soevereiniteit van alle landen in de regio binnen de internationaal erkende grenzen steunt. ‘Zijne Excellentie minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu bracht dit ook tot uiting tijdens een gezamenlijke persconferentie met de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken Nasser Bourita‘, aldus de ambassade.

Omdat de Westelijke Sahara buiten deze erkende grenzen valt geldt de Turkse steun dus niet voor de bezetting van dit gebied door de Allawieten.

Volgens de Turkse ambassade heeft Turkije vanaf het begin gepleit voor het vinden van een politieke oplossing voor de kwestie van de Westelijke Sahara in het kader van relevante VN-resoluties en door middel van dialoog tussen de partijen.

De Makhzen heeft deze week gebruik gemaakt van een internationale anti-ISIS-conferentie in Marrakesh om steun te verwerven voor zijn autonomievoorstel voor de Westelijke Sahara. Deze steun, waaronder die van Wopke Hoekstra, werd overgenomen door de Marokkaanse staatsmedia en trollen van de inlichtingendiensten om te spreken over officiële erkenning van de bezetting van de Westelijke Sahara door de Allawieten.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.